Ioana Arsenie iubește matematica. La 18 ani, profesorul cu care tot merge la olimpiade îi spune că este prea bună la această materie pentru a rămâne în învățământ „pe un asemenea salariu” și că, ideal ar fi să-și îmbine pasiunea cu ceva concret, pragmatic. Un sfat valoros, pe care îl ia cu sfințenie în seamă ani mai târziu. Astfel, după studii de matematică completate cu economie, devine consultant și apoi, mai bine de zece ani, crește o companie internațională în România de la zero. Lucrează în agribusiness, „o lume a bărbaților” în poziție de top management și pentru că simte că aici nu mai sunt foarte multe provocări pentru ea, ci doar limite pe care și le autoimpune și care se dovedesc de fiecare dată false, crede că a venit timpul să înceapă un business pe cont propriu.

Ioana pornește la drum cu o investiție de 8.000 de euro, dedicată cursurilor de specialitate, infrastructurii de marketing și în coaching. Și, de doi ani încoace, susține periodic workshopuri de strategie și finanțe pentru antreprenori.

Timing-ul

Acum, ea este consultant în management strategic și și-a propus să fie partenerul de afaceri al antreprenorilor cu care lucrează. Îmi spune că lucrurile i s-au așezat frumos și că, în opinia sa, secretul unei cariere de succes constă în multă muncă, perseverență, inovație și curiozitate.

Succesul, crede ea, atât cât poate fi controlat, este dat de o strategie bună, centrată pe client, cu control pe cifre/ finanțe și de oameni/echipă care să împărtășească viziunea și valorile antreprenorului.

Ioana Arsenie este de părere că femeile pot reuși în business la fel de ușor ca bărbații. „Toți CEO sunt orientați către performanță, indiferent de gen. Antreprenorii trebuie să treacă de la nivelul de pasiune la cel de afacere, orientată către profit.”

De asemenea, adaugă ea, femeile sunt respectate dacă se impun și devin un adevărat partener de business.

„Femeile sunt mai sensibile, ceea ce aduce antreprenoriatului o latură umană”, adauga Ioana Arsenie.

Micile sale plăceri? O mască miraculoasă, o lectură bună și…o ciocolată.