Connect with us

#Pathfinders

Cardiologul cu o mie de vise

Published

on

Are 18 ani. Pe Oren îl găsim în armată, în deșert, iar afară…Ei bine, afară tocmai are loc o furtună de nisip. Doarme de la 10 la 4 dimineața într-un cort spațios, cu un singur bec. Este prima sa seară. Comandantul apare brusc și îi cere, atât lui, cât și celorlalte zece persoane aflate în aceeași încăpere, ca până în zori să fie totul curat. Fiecare trebuie, acum, să-și îngrijească pantofii, hainele să fie „lună”, bărbile și mustățile date jos. A doua zi, nu părea să se fi schimbat nimic. Comandantul tace, înghite în sec, iar seara le solicită tinerilor ca fasungul să fie curat, fără nicio urmă de praf. Toți îl cred un pic sărit. Niciunul nu deșurubează becul, însă fiecare începe să aibă grijă de propria persoană. Militarii se bărbieresc, fac glume și își lustruiesc încălțămintea. Următoarea zi, comandantul vine, verifică becul, constată că fasungul este prăfuit. În weekend nimeni nu pleacă acasă. În a patra zi, totul este aranjat la milimetru. Tinerii curați, încăperea strălucește. Trei luni mai târziu, la finalizarea instrucției, Oren i se adresează comandantului: – Ce s-a întâmplat? De ce ne-ați pus să curățăm fasungul? Comandantul îi spune atunci un lucru pe care, medicul de acum, și-l amintește cu sfințenie.

”Cu cât ceri mai mult, cu atât obții mai mult. Nu am vrut să curățați becul, ci să aveți grijă de igiena voastră.”

„Și atunci mi-a zis:. Dacă visezi zece vise, obții doar unul, dar dacă visezi 100, obții zece. Cu cât visezi mai mult, cu atât obții mai mult. De asta nu-mi ajunge niciodată ceea ce fac”, îmi povestește medicul cardiolog, Oren Iancovici, din biroul său luminat, de la parterul spitalului Monza. De aici, el conduce Clinicile de Excelență ARES, un business pe care l-a fondat în 2010. Este vorba despre o afacere care înflorește de la an la an. Pentru că spitalul este ocupat în proporție de 80-90%, tânărul antreprenor deja se vede nevoit să trieze și să amâne pacienții, motiv pentru care s-a gândit, și a făcut deja pași în acest sens, la extindere. Recent, a semnat un contract cu o clinică de angiografie din estul țării, tranzacție de circa șase zerouri.

Primii pași

Oren a venit în România tocmai din Haifa, Israel, în anii 2000, cu un singur gând. Și-a dorit foarte mult să studieze medicina și l-a atras, în special cardiologia. Știa că la noi este una dintre cele mai bune facultăți de profil.
Viitorul său avea să se contureze într-un cabinet din clinica unui medic israelian, cu afaceri în România. Acesta, când i-a descoperit spiritul antreprenorial, a pariat pe atuurile sale și i-a oferit o cameră în care urma să-și gândească un business „de zile mari”. Fiind rezident, nu putea da consultații, ci doar să interpreteze holterele pe care le punea. Atunci, a început să caute medici colaboratori. Nu i-a fost deloc ușor, dar în final a reușit să aducă de partea sa medici prestigioși. Și…odată cu ei, pacienți. Dacă în 2008 avea o echipă formată din cinci doctori, iată că acum, în 2017, are peste 40 de angajați.

Timpul trece, își spune Oren în gând. „Cum nici eu nu-mi dau seama, nici voi nu vă dați că o să împliniți curând 40 de ani, apoi 50, apoi 60…Și atunci…Atunci, când ajungi la o vârstă, îmi spunea recent un pacient, nu te mai uitți înainte, ci înapoi. Și te întrebi: Măi, dar ce-am lăsat în urmă? Eu am lăsat pacienți, un business, o echipă…Și simt că nu îmi este suficient”, recunoaște medicul cardiolog.

El crede că dacă un om simte că poate, poate și mai mult, iar în România este un avantaj foarte mare. „Sistemul privat îți permite să te dezolți. Mediul de afaceri este în continuă expansiune. Aici, legile….fiscalitatea… toate sunt permisive. Oamenii nu văd lucrurile acestea, dar eu, când văd câte taxe se plătesc în Anglia.. Sau în Israel. De exemplu în Israel ai taxe totale de 45% pe afacere, iar în România dacă plătești 10% la finalul anului poți să te dezvolți”, explică Oren.

“„La final, totul se rezolvă. Orice problemă ai, aceasta are o soluție. Trebuie să faci lucurile bine și correct.”

Oren Iancovici

Profil de antreprenor

Ultimately, where do you want to go? If your dream has always been to see the Eiffel Tower or Angkor Wat, then go. You can make everythinSe trezește la 5:30-6 dimineața, aleargă o oră, își duce copilul la școală, merge la clinică, iar munca se termină între 6 și 10 seara, depinzând de activitatea de zi cu zi. Deși pare să aibă o carieră de invidiat, Oren Iancovici nu are tot timpul din lume. Este și manager și medic, iar responsabilitatea sa este de două ori mai mare. Și toate acestea, merită. „Merită pentru că sunt rezultate. Creștem, iar eu observ și cum se văd serviciile noastre la consumatorul final. Este, într-adevăr un stres, dar timp am, fiindcă sunt încă tânăr. Cu cât muncești mai mult, crești și trebuie să muncești și mai mult”, mai spune el. Una dintre problemele cu care se confruntă este aceea că este foarte greu să găsești oamenii potriviți pe care să îi angajezi. „Rata de șomaj este mică în România și nu găsești prea ușor personal. Oamenii caută să facă bani rapid și cu muncă puțină, iar orice interviu în industria noastră începe de la mii de lei. Este foarte dificil. La un moment dat, am văzut potential într-un tânăr student, pe care l-am angajat direct după ce a terminat facultatea pe un salariu mai mic. În trei luni, pentru că valorează, aproape că i-am dublat salariul. Dar este foarte greu să găsești oamenii așa”, explică fondatorul Clinicilor de Excelență ARES.

Sfaturile medicului

Oamenii nu prea au grijă de sănătatea lor. Nu își respectă prea tare corpul. Fumează, mănâncă mult prea mult și ajung chiar și la 90 de ani și nu au nimic, cu toate că medicina zice că nu e un mod de viață sănătos. Aici, genetica contează foarte mult. „Totuși, la orice conferințe merg, le sugerez oamenilor să fie respectuoși cu propriul corp, cu propria viață. Dacă fumezi, știi că faci rău. Dacă mănânci cartofi prăjiți cu ceafă de porc, o data pe zi, știi că nu e în regulă. Poți urca pe scări, să mergi cu metroul, să ieși la plimbare măcar o oră pe zi”, recomandă Oren Iancovici.

Conform spuselor sale, este de preferat ca dimineața să facem mișcare, pentru că atunci sistemul hormonal este mult mai odihnit. „Discuțiile purtate dimineața sunt mult mai ok, nu ați observat că seara se vorbește mai mult despre probleme? De dimineața, de cele mai multe ori, sunt discuții interesante. Dacă ești o persoană pozitivă, ți se vor întâmpla multe lucruri bune. Totul, dar totul, în această lume are o soluție. Dacă ești un om optimist treci peste tot”, mai spune el.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

#Pathfinders

Tweetul devenit viral al lui Jeff Bezos te învață în circa 38 de cuvinte cum să faci față criticilor

Published

on

Jeff Bezos (57 ani), fondatorul Amazon și unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din lume, cu o avere estimată la 191 de miliarde de dolari, în topul Forbes, a postat pe Twitter un mesaj prin care îți explică, în aproximativ 38 de cuvinte, cum să faci față criticilor:

„Ascultă și fii deschis, dar nu lăsa pe nimeni să-ți spună cine ești. Aceasta a fost doar una dintre numeroasele povești care ne arătau toate modurile în care putem eșua. Astăzi, Amazon este una dintre cele mai de succes companii din lume și a revoluționat două industrii complet diferite”, a scris Bezos pe contul său de Twitter, făcând referire la un articol din 1999, publicat în ziarul Barron.

Continue Reading

#Pathfinders

Slalom printre știri și documentare

Published

on

A vrut să fie, pe rând: spion, detectiv, avocat, veterinar sau medic chirurg. Pentru cel din urmă rol, chiar a urmat un liceu cu profil matematică-fizică. Se vedea un chirug bun, care ar fi dormit la capul pacienților să se asigure că le e bine. Totuși, microfonul de la magnetofonul Tesla, cel mai bun prieten al ei din copilărie, îi înfiripase în minte, fără să-și fi dat seama, un alt destin. 

Un tânăr nevăzător îi explică cum se poate compune o arie întreagă pornind de la un ciripit într-o intersecție aglomerată, în timp ce Andreea-Vichi Marin se gândește cum să reducă o lume întreagă proaspăt construită în minte la câteva minute.

A tatonat lumea radioului încă de pe băncile facultății de jurnalism, pe care a urmat-o. Avea 19 ani, în practică la România Tineret, care era, pe atunci, parte a Societății Române de Radiodifuziune. Ca Radio România Actualități, de altfel.  Un an mai târziu, profesoara de la cursul de radio i-a propus să lucreze pentru Radio Actualități. „Firește că am acceptat fără să stau pe gânduri. Pe atunci, dacă nu te auzeai la Radiojurnalul de la ora 7 de la Radio România Actualități nu existai – după cum ne spunea un șef de la acea vreme”, își amintește Andreea-Vichi Marin.

Au trecut mai bine de 20 de ani, de când Andreea este o bucățică din ce înseamnă Radio România astăzi. „La început, aveam nevoie de GPS să mă descurc pe culoarele radioului și de premergător să mă pot deplasa.”

Cu pași mici, a învățat să meargă printre știri și relatări. Pe urmă, a cochetat cu reportajele. Și tot gusta din plăcerea meseriei de om de radio, pentru ca în „adolescență”, să se răzvrătească. Ca orice tânăr. „Doar că la jurnaliști, asta se traduce prin anchete”. Un act de rebeliune care s-a întins pe durată îndelungată.  „Șapte ani, foarte frumoși și foarte grei ”. Apoi a reconstruit lumi în documentare, până să se apuce de meșterit pamflete. „Am învățat că în meseria de jurnalist, zâmbetul poate fi mai tăios și mai contondent decât orice altă armă, dacă-l stăpânești matur și cu diplomație”, mărturisește ea.

Emisiunile complexe au apărut „la majorat”. „M-am deconectat și m-am reconectat la oameni, emoții și rezolvări matematice pe care le-am transpus cum am știut mai bine.”

„Ce este radioul pentru mine? Un mod de viață, pentru că simt întregul univers pe unde radio”

Andreea-Vichi Marin

Să nu strici nimic din ce nu poți face la loc, o sfătuia bunicul său în copilărie. O vorbă de care, spune, că a ținut întotdeauna cont.  Atunci când își descrie traseul profesional, ne îndeamnă să aruncăm o privire asupra graficului funcției sinus. „Cu urcușuri și coborâșuri, cu momente mai blânde și cu momente foarte dificile, când simți nevoia de un indicator, ceva, ca în trafic, să poți identifica propriul tău drum. În egală măsură, pentru că nu mi-e străin efortul pentru escaladă la sală sau la munte, aș spune și că traseul s-a dovedit deseori destul de abrupt, drept pentru care am avut nevoie de o bună fixare a picioarelor. Și pe picioare și prize de mâini ferme”, explică ea.

Încrederea în propriile forțe și puterea de a da frâu liber propriei ființe, cu creativitatea ei cu tot sunt cele două condiții esențiale pentru a face lucrurile diferite față de ceilalți, crede Andreea-Vichi Marin. „Cea de-a treia condiție ar fi să lucrezi în echipă cu oameni liberi în gândire, ca tine, și să le respecți libertatea. Doar așa se pot naște ideile frumoase”, spune ea.

„În unele situații, profesia asta nu îți lasă timp pentru tine și ceilalți. Sunt cazuri în care, jurnaliștii au ajuns din diferite motive să se depersonalizeze și îndepărteze de oamenii pe care îi iubesc și de ființele și lucrurile care îi fac cu adevărat fericiți. Și eu, la rândul meu, am avut momente când nu mi-am aparținut. Între timp, însă, am învățat să spun și ”nu” și să-mi prioritizez treburile și preocupările.”

Masa de lucru a unui jurnalist de radio

„Îmi place să beau cafea, să înot, să urc pe munte la pas, să mă plimb cu bicicleta, să citesc, să ascult muzică, să joc șah când am cu cine să o fac, să mă joc cu motanul meu, Nemo, să rătăcesc prin parcuri ascultând foșnetul frunzelor din copaci și simțind pe pielea mea adierea vântului, iar iarna să schiez, să patinez să merg pe jos prin zăpadă. De fapt, în felul acesta mă exprim și mă manifest pe mine dar mă și descarc de toată greutatea gândurilor și apăsarea sarcinilor pe care trebuie să le duc la bun sfârșit”

Continue Reading

#News

Cine e Tănase?

Published

on

Cântă despre dragoste „cu picioarele pe pământ” și fac poezie pe o singură chitară. Dacă ar fi să-și descrie muzica, Adrian Tănase (voce suavă & chitară) și Cosmin Covei (voce gravă) – membrii trupei Țapinarii nu s-ar feri s-o rezume într-un singur cuvânt: „sinceră”.

Adrian Tănase a debutat în 1997, „la un bal al bobocilor” (nu ne-a zis al cui), în timp ce Țapinarii în 2001, pe Strada de Vară. Copil fiind, Tănase adormea pe riffuri de Pink Floyd și Queen, până să descopere Roxette, ca mai apoi să dea peste trupe precum Iron Maiden sau Nirvana.

A învățat acorduri pe furate, a absolvit Facultatea de Jurnalism, iar Florin Chilian i-a dat unul dintre cele mai bune sfaturi în materie muzicală: „Suferi? Fă o piesă genială”.

Crede că e loc pentru toată lumea în piață și ca să te audă cineva trebuie doar să strigi mai tare.

Când era mic, Tănase a chiulit de la școală să termine de citit Robinson Crusoe și ținea Legendele Olimpului sub pernă. Dacă-l întrebi care-s primele trei titluri care îi sar în ochi din biblioteca sa, îți va spune: Pretexte și PosttexteArie Grunberg Matache, Cartea Junglei de Rudyard Kipling și Contele de Monte Cristo. Anul trecut, Adrian Tănase a citit Foc și Sânge de George R.R.Martin. „Dar nu mi-a dat insomnii. Pandemia mi-a dat insomnii”. Cu toate că l-a și resetat, în contextul în care și-a reluat emisiunea Rocku lu Tănase. O emisiune începută în 2009, când, la Folk You, un prieten de-al său care lucra la Radio3net i-a sugerat „că ar fi mișto o emisiune de rock românesc”.

„Mi-a plăcut mult ideea, lucrasem deja destul de multișor în presă, cu precădere în presa scrisă. La Radio, mai fusesem la Radio Europa Nova. Am făcut un proiect și uite așa, în toamna lui 2009 am început povestea asta frumoasă”.

Prima ediție l-a avut invitat pe Adrian Despot, iar emisiunea era dedicată în exlusivitate muzicii românești de calitate.

„A fost și cu invitați și cu pamflete și cu promovare de trupe noi sau vechi. 5 ani a durat Rocku Lu Tănase la Radio3net. Mai întâi, în fiecare vineri, apoi duminica”,

își amintește Adrian Tănase

Pe urmă, în 2014 s-a oprit. A devenit tată (unul cool, după cum îi place să zică), s-a axat doar pe concerte, însă… în pandemie și-a reamintit de una dintre pasiunile sale. „În așteptarea concertelor, mă simțeam ușor inutil. Mixer aveam, microfon aveam, două calculatoare aveam. Așa că am început să refac emisiunea live pe Youtube”. Astăzi, Rockstar Radio se aude în fiecare zi 24 de ore din 24 pe: tanase.tapinarii.ro. iar Rocku lu Tănase poate fi urmărit live pe youtube în fiecare joi de la ora 15: youtube.com/rockulutanase (unde are încă alte șapte emisuni).

Ce intră în playlistul său? Ozzy Osbourne, W.A.S.P, Stone Sour, Imagine Dragons sau Shinedown. De la noi: Alternosfera, Luna Amara, Travka sau Fără Zahar. Întrebat cu ce „clasic” ar ieși la o bere, îl alege pe Ozzy. „Dar nu cred că mai are voie să bea”, glumește el.

Crede că are o responsabilitate socială ca artist. „Suntem ultima redută de credibilitate și avem o responsabilitate uriașă”.

Dacă ar exista un decalog al muzicianului cea mai importantă poruncă, spune Tănase, ar fi „să cânte și să scrie din suflet”.

Pe lângă Țapinarii, Adrian Tănase este implicat în mai multe proiecte muzicale. De pildă, în 2007 el a pus temeliile trupei Semne alături de Ionuț Ivana (EX-Dracula) și Covernight cu Dan Găină (EX- Fără Zahăr, Puțin Praf)

La ce să ne așteptăm de la el în viitorul apropiat? „Odată ce se va încheia pandemia, vom lansa un Vinyl aniversar: 20 de ani de Țapinarii! Stay tuned!”.

Continue Reading

Trending