Connect with us

#Pathfinders

The legal side of Ioana Doagă

Published

on

Profesează ca avocat din 2009, inițial ca parte a unei societăți prestigioase de pe piața din țară, ulterior ca partener, iar în 2019, Ioana Doagă a pus bazele DB Legal.Avocați, în urma unei investiții de circa 20.000 de euro. La DB Legal.Avocați ea pune accent pe domeniile de drept în care a ales să se perfecționeze: dreptul muncii, dreptul media, achizițiile publice și sfera litigiilor comerciale.

În opinia sa, secretul unei cariere de succes constă în perseverență și în asumarea riscurilor. „Nicio afacere nu vine la pachet cu o garanție a succesului însă, dacă drumul ales este cel potrivit personalității și cunoștințelor antreprenorului, șansele de a atinge succesul sunt mari, cu condiția ca acesta să nu se lase descurajat de obstacolele inerente care vor apărea pe parcurs”, spune ea.

Dacă până în 2019, ea a ales calea avocaturii de business într-un mediu corporatist și stabil, la nivelul căruia era suficient să ducă la îndeplinire sarcinile trasate de către avocații coordonatori, la un moment dat, recunoaște că a simțit nevoia să se desprindă de acest mediu și să-și creioneze propria poveste. Mai precis, să se rupă de umbrela protectoare a unei societăți de avocatură și să-și construiască propriul business în mediul juridic: DB Legal.Avocati. „Astfel, am putut să pun în practică ideile antreprenoriale născute timid în perioada în care am lucrat pentru alți avocați și să practic avocatura așa cum o înțeleg eu – o meserie făcută cu respect pentru oameni, care pune interesul legitim al clientului pe primul plan”, explică Ioana Doagă.

„Deschiderea unui business propriu mi-a părut, așadar, a fi pasul firesc de urmat pentru a pune în serviciul clienților cunoștințele mele de specialitate, într-un cadru creat de mine, pe baza valorilor și a principiilor care mi-au călăuzit activitatea.”

Ioana Doagă


Un business în domeniul avocaturii diferă destul de mult de alte tipuri de afaceri. „Pe de o parte, în avocatură, trebuie crescută în mod susținut baza de clienți, în condiții în care există restricții și limitări legale numeroase în promovarea activității juridice desfășurate de avocați. Pe de altă parte, un business în domeniul juridic este definit, poate mai mult decât altele, de elementul “încredere”. Clienții trebuie să primească soluții juridice optime, personalizate pe specificul problemelor lor, în termen scurt și cu efecte benefice pe termen lung. Recomandările funcționează poate mai mult decât în orice alt domeniu, întrucât un client mulțumit te va recomanda cu ușurință, dacă soluția obținută într-un dosar de-ale sale a fost cea dorită”, recunoaște Ioana Doagă.

În opinia sa, femeile dețin abilităţi de leadership bazate cu precădere pe comunicare și pe orientare către oameni, beneficiază de inteligență emoțională, în timp ce liderii bărbați sunt focusati spre sarcini și spre obținerea rezultatelor, fără a acorda o la fel de mare importanță componentei umane din subordine.

„Prin natura lor, liderii bărbați sunt mai direcţi și, poate, mai obiectivi, în timp ce femeile lider sunt empatice, dovedesc abilităţi de comunicare foarte bune, se bazează pe conștientizarea schimbărilor și pe necesitatea perfecţionării constante, inclusiv din postura de conducere”, explică Ioana Doagă.

În ceea ce privește viitorul antreprenoriatului feminin în România, fondatoarea DB Legal.Avocați spune că este unul luminos, cu condiția ca din ce în ce mai multe femei să aibă acces la educație antreprenorială și financiară, la resurse materiale necesare la început de drum și, nu în ultimul rând, la sprijinirea activă a inițiativelor celor dornice să pornească o afacere pe cont propriu. „Din punctul meu de vedere, nu există sectoare de activitate în care femeile nu și-ar putea construi un business, nu identific domenii “interzise” antreprenoarelor, însă este important că acestea să cunoască piața pe care vor să intre. În ultimii ani, tot mai multe antreprenoare au convins să pot dezvolta business-uri de succes și nu văd de ce acest trend nu ar continua”, explică ea.

„Principalul ingredient pentru o afacere de succes este, din punctul meu de vedere, să îți dezvolți businessul pentru care ai aptitudini native, să fie afacerea ta mediul în care îți pui în mod natural în valoare calitățile. Dacă există această bază, perfecționarea continuă nu este niciodată un supliciu, iar provocările apărute au șanse mici să te doboare.”

Lecțiile Ioanei Doagă:

  • „Schimbarea trebuie îmbrățișată, iar perioada pe care o traversăm, în contextul pandemiei, dovedește cu prisosință acest lucru. Pandemia a afectat puternic economia, mediul de afaceri cunoaște schimbări permanente, a scăzut producția, s-au redus masiv investițiile, s-au desființat numeroase locuri de muncă, șomajul tehnic și telemunca au devenit regulă și nu excepția. Prin urmare, serviciile legale au cunoscut, la rândul lor, modificări importante, pe care a trebuit să le înțeleg și să le transpun în sfaturile juridice oferite clienților mei.”
  • „Să am răbdare, deoarece succesul apare în timp, ca urmare a unei munci asidue și dedicate.”
  • „Să am încredere în instinctele mele, să îmi urmez calea și să fac doar acele alegeri care rezonează în mod natural cu felul meu de a fi.”
  • „Să nu mă dau bătută, să nu mă las copleșită de obstacole și să nu îmi pierd optimismul.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

#Pathfinders

Tweetul devenit viral al lui Jeff Bezos te învață în circa 38 de cuvinte cum să faci față criticilor

Published

on

Jeff Bezos (57 ani), fondatorul Amazon și unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din lume, cu o avere estimată la 191 de miliarde de dolari, în topul Forbes, a postat pe Twitter un mesaj prin care îți explică, în aproximativ 38 de cuvinte, cum să faci față criticilor:

„Ascultă și fii deschis, dar nu lăsa pe nimeni să-ți spună cine ești. Aceasta a fost doar una dintre numeroasele povești care ne arătau toate modurile în care putem eșua. Astăzi, Amazon este una dintre cele mai de succes companii din lume și a revoluționat două industrii complet diferite”, a scris Bezos pe contul său de Twitter, făcând referire la un articol din 1999, publicat în ziarul Barron.

Continue Reading

#Pathfinders

Slalom printre știri și documentare

Published

on

A vrut să fie, pe rând: spion, detectiv, avocat, veterinar sau medic chirurg. Pentru cel din urmă rol, chiar a urmat un liceu cu profil matematică-fizică. Se vedea un chirug bun, care ar fi dormit la capul pacienților să se asigure că le e bine. Totuși, microfonul de la magnetofonul Tesla, cel mai bun prieten al ei din copilărie, îi înfiripase în minte, fără să-și fi dat seama, un alt destin. 

Un tânăr nevăzător îi explică cum se poate compune o arie întreagă pornind de la un ciripit într-o intersecție aglomerată, în timp ce Andreea-Vichi Marin se gândește cum să reducă o lume întreagă proaspăt construită în minte la câteva minute.

A tatonat lumea radioului încă de pe băncile facultății de jurnalism, pe care a urmat-o. Avea 19 ani, în practică la România Tineret, care era, pe atunci, parte a Societății Române de Radiodifuziune. Ca Radio România Actualități, de altfel.  Un an mai târziu, profesoara de la cursul de radio i-a propus să lucreze pentru Radio Actualități. „Firește că am acceptat fără să stau pe gânduri. Pe atunci, dacă nu te auzeai la Radiojurnalul de la ora 7 de la Radio România Actualități nu existai – după cum ne spunea un șef de la acea vreme”, își amintește Andreea-Vichi Marin.

Au trecut mai bine de 20 de ani, de când Andreea este o bucățică din ce înseamnă Radio România astăzi. „La început, aveam nevoie de GPS să mă descurc pe culoarele radioului și de premergător să mă pot deplasa.”

Cu pași mici, a învățat să meargă printre știri și relatări. Pe urmă, a cochetat cu reportajele. Și tot gusta din plăcerea meseriei de om de radio, pentru ca în „adolescență”, să se răzvrătească. Ca orice tânăr. „Doar că la jurnaliști, asta se traduce prin anchete”. Un act de rebeliune care s-a întins pe durată îndelungată.  „Șapte ani, foarte frumoși și foarte grei ”. Apoi a reconstruit lumi în documentare, până să se apuce de meșterit pamflete. „Am învățat că în meseria de jurnalist, zâmbetul poate fi mai tăios și mai contondent decât orice altă armă, dacă-l stăpânești matur și cu diplomație”, mărturisește ea.

Emisiunile complexe au apărut „la majorat”. „M-am deconectat și m-am reconectat la oameni, emoții și rezolvări matematice pe care le-am transpus cum am știut mai bine.”

„Ce este radioul pentru mine? Un mod de viață, pentru că simt întregul univers pe unde radio”

Andreea-Vichi Marin

Să nu strici nimic din ce nu poți face la loc, o sfătuia bunicul său în copilărie. O vorbă de care, spune, că a ținut întotdeauna cont.  Atunci când își descrie traseul profesional, ne îndeamnă să aruncăm o privire asupra graficului funcției sinus. „Cu urcușuri și coborâșuri, cu momente mai blânde și cu momente foarte dificile, când simți nevoia de un indicator, ceva, ca în trafic, să poți identifica propriul tău drum. În egală măsură, pentru că nu mi-e străin efortul pentru escaladă la sală sau la munte, aș spune și că traseul s-a dovedit deseori destul de abrupt, drept pentru care am avut nevoie de o bună fixare a picioarelor. Și pe picioare și prize de mâini ferme”, explică ea.

Încrederea în propriile forțe și puterea de a da frâu liber propriei ființe, cu creativitatea ei cu tot sunt cele două condiții esențiale pentru a face lucrurile diferite față de ceilalți, crede Andreea-Vichi Marin. „Cea de-a treia condiție ar fi să lucrezi în echipă cu oameni liberi în gândire, ca tine, și să le respecți libertatea. Doar așa se pot naște ideile frumoase”, spune ea.

„În unele situații, profesia asta nu îți lasă timp pentru tine și ceilalți. Sunt cazuri în care, jurnaliștii au ajuns din diferite motive să se depersonalizeze și îndepărteze de oamenii pe care îi iubesc și de ființele și lucrurile care îi fac cu adevărat fericiți. Și eu, la rândul meu, am avut momente când nu mi-am aparținut. Între timp, însă, am învățat să spun și ”nu” și să-mi prioritizez treburile și preocupările.”

Masa de lucru a unui jurnalist de radio

„Îmi place să beau cafea, să înot, să urc pe munte la pas, să mă plimb cu bicicleta, să citesc, să ascult muzică, să joc șah când am cu cine să o fac, să mă joc cu motanul meu, Nemo, să rătăcesc prin parcuri ascultând foșnetul frunzelor din copaci și simțind pe pielea mea adierea vântului, iar iarna să schiez, să patinez să merg pe jos prin zăpadă. De fapt, în felul acesta mă exprim și mă manifest pe mine dar mă și descarc de toată greutatea gândurilor și apăsarea sarcinilor pe care trebuie să le duc la bun sfârșit”

Continue Reading

#News

Cine e Tănase?

Published

on

Cântă despre dragoste „cu picioarele pe pământ” și fac poezie pe o singură chitară. Dacă ar fi să-și descrie muzica, Adrian Tănase (voce suavă & chitară) și Cosmin Covei (voce gravă) – membrii trupei Țapinarii nu s-ar feri s-o rezume într-un singur cuvânt: „sinceră”.

Adrian Tănase a debutat în 1997, „la un bal al bobocilor” (nu ne-a zis al cui), în timp ce Țapinarii în 2001, pe Strada de Vară. Copil fiind, Tănase adormea pe riffuri de Pink Floyd și Queen, până să descopere Roxette, ca mai apoi să dea peste trupe precum Iron Maiden sau Nirvana.

A învățat acorduri pe furate, a absolvit Facultatea de Jurnalism, iar Florin Chilian i-a dat unul dintre cele mai bune sfaturi în materie muzicală: „Suferi? Fă o piesă genială”.

Crede că e loc pentru toată lumea în piață și ca să te audă cineva trebuie doar să strigi mai tare.

Când era mic, Tănase a chiulit de la școală să termine de citit Robinson Crusoe și ținea Legendele Olimpului sub pernă. Dacă-l întrebi care-s primele trei titluri care îi sar în ochi din biblioteca sa, îți va spune: Pretexte și PosttexteArie Grunberg Matache, Cartea Junglei de Rudyard Kipling și Contele de Monte Cristo. Anul trecut, Adrian Tănase a citit Foc și Sânge de George R.R.Martin. „Dar nu mi-a dat insomnii. Pandemia mi-a dat insomnii”. Cu toate că l-a și resetat, în contextul în care și-a reluat emisiunea Rocku lu Tănase. O emisiune începută în 2009, când, la Folk You, un prieten de-al său care lucra la Radio3net i-a sugerat „că ar fi mișto o emisiune de rock românesc”.

„Mi-a plăcut mult ideea, lucrasem deja destul de multișor în presă, cu precădere în presa scrisă. La Radio, mai fusesem la Radio Europa Nova. Am făcut un proiect și uite așa, în toamna lui 2009 am început povestea asta frumoasă”.

Prima ediție l-a avut invitat pe Adrian Despot, iar emisiunea era dedicată în exlusivitate muzicii românești de calitate.

„A fost și cu invitați și cu pamflete și cu promovare de trupe noi sau vechi. 5 ani a durat Rocku Lu Tănase la Radio3net. Mai întâi, în fiecare vineri, apoi duminica”,

își amintește Adrian Tănase

Pe urmă, în 2014 s-a oprit. A devenit tată (unul cool, după cum îi place să zică), s-a axat doar pe concerte, însă… în pandemie și-a reamintit de una dintre pasiunile sale. „În așteptarea concertelor, mă simțeam ușor inutil. Mixer aveam, microfon aveam, două calculatoare aveam. Așa că am început să refac emisiunea live pe Youtube”. Astăzi, Rockstar Radio se aude în fiecare zi 24 de ore din 24 pe: tanase.tapinarii.ro. iar Rocku lu Tănase poate fi urmărit live pe youtube în fiecare joi de la ora 15: youtube.com/rockulutanase (unde are încă alte șapte emisuni).

Ce intră în playlistul său? Ozzy Osbourne, W.A.S.P, Stone Sour, Imagine Dragons sau Shinedown. De la noi: Alternosfera, Luna Amara, Travka sau Fără Zahar. Întrebat cu ce „clasic” ar ieși la o bere, îl alege pe Ozzy. „Dar nu cred că mai are voie să bea”, glumește el.

Crede că are o responsabilitate socială ca artist. „Suntem ultima redută de credibilitate și avem o responsabilitate uriașă”.

Dacă ar exista un decalog al muzicianului cea mai importantă poruncă, spune Tănase, ar fi „să cânte și să scrie din suflet”.

Pe lângă Țapinarii, Adrian Tănase este implicat în mai multe proiecte muzicale. De pildă, în 2007 el a pus temeliile trupei Semne alături de Ionuț Ivana (EX-Dracula) și Covernight cu Dan Găină (EX- Fără Zahăr, Puțin Praf)

La ce să ne așteptăm de la el în viitorul apropiat? „Odată ce se va încheia pandemia, vom lansa un Vinyl aniversar: 20 de ani de Țapinarii! Stay tuned!”.

Continue Reading

Trending