LeadersTalk își continuă seria de articole #BooksTalk, rubrică în cadrul căreia vă prezentăm preferințele în materie de cărți de business ale unor oameni cheie din peisajul de afaceri autohton și internațional.
Astăzi, Adrian Bodomoiu, directorul general al companiei Wizrom Software.
Și-a început colaborarea cu Wizrom încă de pe băncile Facultății de Fizică, în anul 1994, din postura de consultant. A devenit în scurt timp director executiv, poziție pe care a deținut-o între 1998-2007, pentru ca ulterior să fie numit director general. O funcție pe care o ocupă și în acest moment în companie.
Adrian Bodomoiu a absolvit cursurile Facultății de Fizică din cadrul Universității București, în 1995. În 2004, el a făcut parte din echipa Wizrom ai cărei membri au primit certificatul cursului „Winning concept” de la TMUROT (Innovative Talent and Performance Solution), Israel. Iar, în 2008, a urmat un program de MBA de la Asebuss și Kennesaw State University, Atlanta.
Adrian este pasionat de aviație și îi place să construiască și să piloteze aeromodele.
Dark Cockpitde Emil Dobrovolski și Octavian Pantis
Adrian Bodomoiu:Dark Cockpit e o carte fascinantă, atât din perspectiva unui om pasionat de aviație ca mine, dar mai ales pentru că îți oferă o viziune extraordinară despre cum se conduce o industrie care trebuie să ofere siguranță, predictibilitate și eficiență la cote înalte.
Imaginați-vă câte mecanisme și proceduri trebuie să țină funcțional acest trafic imens la nivel mondial, unde avem circa 25.000 de avioane comerciale în aer în orice moment! Cum ții stabil în aer un avion, indiferent de cât vitrege sunt condițiile de mediu? Dar un bussiness? E evident că, atunci când apar probleme, avem foarte puțin timp să analizăm ce s-a întâmplat și să acționăm astfel încât să aducem în siguranță avionul sau business-ul „la sol”.
În Dark Cockpit am descoperit un rezervor de principii, reguli și recomandări foarte valoroase, care pot fi aplicate în orice domeniu pentru a reduce mult riscurile și risipa de resurse. Eu personal aplic de ceva vreme aceste principii atât în companie, cât și în mediul de business.
Start-up Nationde Dan Senor și Saul Singer
Adrian Bodomoiu:Am avut adevărate revelații citind această carte care răspunde unei întrebări foarte interesante: cum a reușit Israelul, acest stat mic, înființat acum 60 de ani într-o zonă fără resurse naturale și aflat într-o stare semi-permanentă de război, să devină cel mai fertil teren pentru un număr impresionant de start-up-uri?
Răspunsul a fost unul cât se poate de surprizător pentru mine și nu vreau să-l dezvălui, ca să nu stric nimănui plăcerea descoperirii. Însă, indiferent cât de diferite ar fi contextele istorice, culturale și geografice, mi-a fost evident că am multe de învățat din această carte și, mai ales, multe lucruri de aplicat și la noi. În business nu e nevoie neapărat să reinventezi roata, poți doar să fii atent la ce și cum s-a întâmplat prin alte locuri și să adaptezi inteligent modele de succes în context local.
Începe cu de ce. Cum ne inspiră marii lideri astfel încât să trecem la acțiunede Simon Sinek
Adrian Bodomoiu:Această carte de referință a lui Simon Sinek a fost foarte importantă pentru mine deoarece m-a făcut să înțeleg că, în orice domeniu ai activa (și cu-atât mai mult în mediul de business), oamenii nu-ți vor „cumpăra” un produs, un serviciu, o mișcare sau o idee decât atunci când ei vor fi înțeles „de ce”-ul din spate.
Când am ascultat celebrul discurs TEDx al lui Simon Sinek, am avut revelația că mulți dintre noi ignorăm această întrebare, deși ea ar trebui să ne guverneze orice inițiativă. Cum ar spune el, „oamenii nu cumpără ceea ce faci, ci cumpără motivul pentru care faci ceea ce faci”. Ca orice observație genială, e simplă și de impact.
După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited, Adevărul și ulterior în cadrul revistei NewMoney. Pe LeadersTalk.ro acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială. bianca[@]leaderstalk.ro
Daniel Cuevas are o experiență de 22 de ani în cadrul Philip Morris International. S-a alăturat echipei Philip Morris Spania în anul 2000, iar zece ani mai târziu, după ce a deținut roluri în funcții precum Key Accounts, Vânzări și Marketing, el a fost numit director general al Philip Morris în Insulele Canare. În 2016, devine Director al Produselor cu Risc Redus în cadrul Philip Morris Italia, pentru ca din 2021, să preia funcția de director general al Philip Morris România.
Daniel Cuevas deține o diplomă în administrarea afacerilor și o diplomă în marketing de la Universitatea Pontifică Comillas din Madrid.
Îi place să călătorească și este adeptul unui stil de viață activ: face drumeții pe munte și schiază.
21 de lecții pentru secolul XXI de Yuval Noah Harari
Daniel Cuevas: Îmi place această carte pentru că abordează și oferă exemple reale despre provocările pe care le avem în față, în acest secol. Singura constantă a acestor zile este schimbarea. În plus, odată ce intri în universul lui Harari, se nasc natural și câteva întrebări importante pe care trebuie să ni le punem. Așadar, din trilogia din care mai fac parte „Sapiens” și „Homo Deus”, aceasta este preferata mea.
Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri de Charles Duhigg
Daniel Cuevas: Dacă sunteți curioși să aflați de ce există obiceiurile și cum pot fi ele schimbate, în această carte găsiți răspunsurile. O consider cu adevărat interesantă și pentru că, la nivel de companie, ne aflăm în plin proces de schimbare. Încercăm să convingem fumătorii adulți să renunțe la fumat sau dacă acest lucru nu este posibil, să înlocuiască țigările cu alternative mai bune. Veți găsi o perspectivă cu totul nouă a naturii umane și a potențialului ei de transformare. În carte sunt prezentate cazuri interesante despre oameni sau companii care se străduie în zadar să se schimbe, în timp ce alții par să se reinventeze peste noapte.
Shoe Dog. Memoriile creatorului Nike de Phil Knight
Daniel Cuevas: Această carte despre Nike, scrisă chiar de creatorii produsului iconic, este un model de inspirație. Este o carte care te face să simți cu adevărat prin ce au trecut cei care au pus bazele acestei companii. Nu este doar o carte cool pentru business, în care totul pare clar și perfect, este o poveste reală cu multă incertitudine, situații dificile, îndoieli și necunoscute… Un exemplu real și un model despre cum să faci ca afacerea ta să prindă aripi.
Cu abilități excelente de leadership, Elena Pap are o experiență de lungă durată în managementul echipelor de mari dimensiuni și în orientarea lor către rezultate.
Elena Pap este Director Regional Up Grup (România, Moldova, Bulgaria, Grecia, Serbia), fiind responsabilă de strategia de dezvoltare și de consolidare a poziției companiei pe piața locală și internațională. Încrederea, perseverența, viziunea pe termen lung, inovația și spiritul antreprenorial sunt valorile pe care se fundamentează cariera Elenei Pap și care i-au marcat parcursul profesional cu rezultate deosebite.
Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies – de Jim Collins, Jerry I. Porras
Elena Pap: Este una dintre cele bune cărți de management, dar și dintre cel mai bine vândute din toate timpurile, fiind tradusă în 25 de limbi. A fost bestseller în America de Nord, Japonia, America de Sud, dar și în țări europene. Timp de 6 ani, a fost pe lista cărților bestseller publicată de Business Week, iar Fortune, Wall Street Journal, Harvard Business Review și Fast Company au prezentat această lucrare ca fiind una dintre cele mai influente pe zona de business. Această carte de business excepțională se concentrează pe însemnătatea construirii unei companii inovatoare.
Am ales această carte deoarece informațiile pe care le conține au aplicabilitate imediată în business și prezintă modalitatea prin care companii de top au reușit să se diferențieze față de alte companii din aceeași industrie. Companiile inovatoare sunt întotdeauna create de lideri talentați.
Lean In: Women, Work, and the Will to Lead, de Sheryl Sandberg
Elena Pap: Această carte este un bestseller internațional, scrisă de Sheryl Sandberg, director executiv la Facebook, cu o experiență de câteva decenii în poziții de conducere. Sheryl este o femeie de succes care a știut să mențină echilibrul între carieră și viață personală.
Mi-a plăcut această carte deoarece ne învață cum să identificăm un mentor și cum putem deveni un lider. Cartea prezintă subiecte sensibile, precum maniera în care ar trebui tratate femeile în companii sau cum să fii pregătit să înfrunți orice obstacol în viața profesională și personală.
Sheryl Sandberg oferă sfaturi practice privind tehnicile de negociere, mentorat sau construirea unei cariere. Un alt punct forte pe care l-am apreciat este faptul că această carte este un manifest inspirațional, un apel la acțiune, care dă putere femeilor din întreaga lume să își atingă potențialul maxim în tot ceea ce întreprind.
Excelența în afaceri, de Jim Collins
Elena Pap: Cartea prezintă companii care au fost bune și apoi au devenit excelente pentru o perioadă îndelungată. Jim Collins a studiat peste 1400 de companii timp de 40 de ani, iar, din această analiză, au rezultat 11 companii prezentate ca fiind excelente. Ideea centrală a acestei cărți este aceea de disciplină în afaceri – pentru a evolua de la o companie bună la o companie excelență este nevoie de disciplină: oameni, gândire și acțiuni realizate în cel mai discipinat mod cu putință.
Companiile pot trece de la bine la excelent atunci când au liderul și echipa potrivite, când înțeleg foarte bine realitatea în care își desfășoară activitatea și creează o cultură organizațională în care oamenii potriviți se află la locul potrivit. Autorul subliniază importanța analizei situației companiei, definirea corectă a strategiei pentru evoluția sa.
De asemenea, excelența în afaceri depinde și de capacitatea liderului de a-și menține echipa, păstrând și motivând oamenii potriviți. Ideile prezentate în carte sunt foarte bine abordate și volumul merită toată atenția. Jim Collins dezvăluie elementele cheie ale construirii unei afaceri de succes, fiind unul dintre cei mai citiți autori de literatură economică din lume.
Andrei Perianu este co-fondator și COO al Bankata.ro. Cu peste 10 ani în sistemul bancar, de-a lungul timpului el a activat în cadrul Citibank și Raiffeisen Private Banking, ca Wealth Manager.
Bankata.ro se adresează românilor care doresc o interacțiune digitală cu produsele financiare, prezentate într-un limbaj imparțial și simplu de înțeles, și celor aflați în căutarea unui card de credit, credit ipotecar sau de consum, clienți care vor să fie siguri că primesc cea mai bună ofertă pentru nevoile lor, indiferent că vorbim despre dobândă avantajoasă, comisioane mai mici sau rapiditatea cu care se aprobă creditul și primesc banii în cont.
Bankata.ro a primit o finanțare de 180.000 euro pentru dezvoltarea și implementarea planului de afaceri. Investiția a fost coordonată de Sparking Capital, în calitate de Lead Investor, în parteneriat cu investitori privați (business angels).
Top 3 cărți de business pe care le recomandă Andrei Perianu:
Global Shift: Mapping the Changing Contours of the World Economy”, de Peter Dicken
Andrei Perianu: Este cea mai bună carte despre globalizare și economie internațională pe care am citit-o. Este, în același timp, o carte utilizată ca suport de curs în zona academică, ceea ce o face celebră în companii globale mai ales în programe de tip MBA.
Relevanța cărții Global Shift este dată de felul cum explorează modelele economice ale țărilor, cum au găsit soluții de dezvoltare și cum au depășit problemele subdezvoltării economice și felul cum acestea s-au conectat la economia globală.
Este o carte foarte importantă pentru a înțelege contextul României acum care e mai conectată ca niciodată la economia globală și oportunitățile de creștere. Te poți inspira ușor din exemplele de succes ale unor țări din Asia de Sud, spre exemplu, și cum au folosit acestea oportunitățile globale în favoarea lor.
“Your first hundred million” de Dan Peña
Andrei Perianu: Autorul cărții “Your first hundred million” este Dan Peña, un om de afaceri american, antreprenor, mentor și business coach. El a creat și seminarul de 7 zile, numit Quantum Leap Advantage, ținut în castelul sau din Scoția. Stilul lui Dan Pena este unul extrem de direct, necenzurat, iar modul lui de comunicare se reflectă și în cartea “Your first hundred million”.
“Your first hundred million” este o carte despre cum să devii un om mai bogat, iar soluțiile sunt oferite direct de o persoană care „a fost acolo și a făcut asta”. Dan Pena este reprezentantul unei generații de antreprenori americani care a activat în industria de petrol și gaze în epoca ei de aur în SUA. De asemenea, este valoros ce transmite autorul: ABC-ul deciziilor și al aptitudinilor unui antreprenor, de altfel foarte relevant în contextul societății și instituțiilor americane, care în contextul globalizării pot fi valide și într-o țară ca România de astăzi.
Sunt câteva principii foarte puternice pentru succesul în business de tip american care sunt destul de greu de înghițit de cultura europeană în general, și de cea românească, în particular. De exemplu, o idee simplă transmisă în carte foarte direct: trebuie să cheltuiești bani pentru a face bani. Acest principiu este extins în zona generării de echipe și este mai valid ca niciodată azi la nivel global în rândul companiilor mari. În România suntem încă la început în războiul pentru “talente”, dar ne conectăm foarte rapid la practicile internaționale. În același principiu pe care cartea îl subliniază, este tot în spiritul american să plătești pentru servicii profesionale de top de, cum ar fi cele juridice și de contabilitate. Aici Pena subliniază că nu poți să ai cel mai bun sfat să crești și să fi curajos dacă nu ești dispus să plătești pentru cele mai bune servicii de la avocați de top și servicii de advisory de la companii de tip Big 4.
The New Market Wizards: Conversations with America’s Top Traders de Jack D. Schwager
Andrei Perianu: Cartea “The New Market Wizards” cuprinde o serie de interviuri captivante cu nume puternice din domeniul piețelor financiare. Jack D. Schwager umanizează mecanica și psihologia din spatele tranzacțiilor cu instrumente financiare pentru persoane fizice, firmele de investiții și „mașini de bani” computerizate care tranzacționează în grup. Schwager susține în mod informal că un trader de succes are nevoie de multe dintre calitățile unui bun jucător de poker. Deși subiectul este ezoteric, există multe aici pentru a atrage cititorul general, iar Schwager pornește de la o serie de noțiuni și informații financiare de bază pe care le dezvoltă apoi prin studii de caz.
Cartea prezintă mai multe stiluri de investitori, ceea ce o face accesibilă oricui vrea să învețe mai multe despre finanțe personale.
Cartea abordează psihologia investițională într-un mod inteligent, cu multe exemple, iar oamenii intervievați sunt de calibru și repere pentru actualii și viitori investitori. Recomand această carte deoarece oferă sfaturi practice care vin direct de la cei mai buni traderi din lume. Întreaga carte se bazează pe experiențe reale. Fiecare trader și investitor intervievat are uan stil și o abordare unică a tranzacționării, așa că nu veți amenda „abordarea perfectă” din această carte, ci mai degrabă un set de principii pe care toți le împărtășesc și le explică parțial succesul.
Este foarte utilă această carte unui investitor român pentru că aceasta contribuie la cultura investițională românească, aflată acum într-o fază de formare, cu o generație nouă de investitori. Cheia succesului în administrarea portofoliului pe piața de capital este învățarea continuă pentru că nici un ciclu economic nu seamănă cu altul. Cartea te ajută să înțelegi principiul creșterii economice pe termen lung și cum să iei decizii atunci când contextul economic se schimbă. Experiența acestei cărți este importantă pentru că preiei know-how de calitate de la participanții direcți în cea mai mare și importantă piață de capital din lumea – cea din SUA.
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Strictly Necessary Cookies
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.