Written by 9:08 pm #Pathfinders Views: 1

La taclale cu un CEO atipic: Vamaiot, IT-ist și broker de credite

A revenit în țară în 2003, și își amintește că a șocat-o nivelul scăzut la care se afla sistemul bancar de la noi.

E 10:30 și dintr-o vilă discretă, de pe Moșilor, într-o sală spațioasă în care intră lumină naturală din belșug, de la primul etaj, Anca Bidian, prin aduceri aminte, mă transpune într-o atmosferă relaxantă, în care mânuiesc cu iscusință la foc automat stiloul, de parcă aș vrea să notez chiar și fiecare linie de pauză pe care o face. Vorbește repede, plină de pasiune și zâmbește des.

Anca Bidian este fondatoarea celui mai mare broker de credite din țară, Kiwi Finance. Ea crede că dacă nu faci din business-ul tău un hobby, nu va deveni o poveste de succes. Înainte de a se ancora în sectorul financiar, a lucrat aproape opt ani în IT, în Toronto. Aici a fost programator și project manager pentru Globe – Tek Corporation, instituție specializată în soluții informatice de gestiune și management.

Faptul că am absolvit Automatica mă ajută foarte mult și în businessul pe care îl am, pentru că mi-a format o gândire logică. Orice nu are logică, pe mine mă blochează”,

recunoaște Anca.

A revenit în țară în 2003, și își amintește că a șocat-o nivelul scăzut la care se afla sistemul bancar de la noi. Atunci i-a fost clar că trebuia să intre în afaceri. 14 ani mai târziu, încă mai crede cu tărie că orice business deschis în domeniul serviciilor în România va avea succes, dacă este bine făcut.

Dacă ar fi să arunce o privire asupra trecutului său, Anca ar spune că timpul a învățat-o să devină mai tolerantă și mai răbdătoare. „Înainte, eram nerăbdătoare să mi se întâmple lucrurile în ritmul meu”, mărturisește antreprenoarea.

De alfel, ea crede că atunci când interacționezi cu oamenii, care au viețile lor, trăirile lor, ar fi bine să te pui măcar două minute în „șoșonii” acestora. „Dacă faci acest exercițiu consecvent, îți vei schimba perspectiva și modul de a pune problema”, continuă Anca Bidian.

I-a devenit mai ușor să accepte limitele și neputințele celorlalți și a învățat că, în business ca și în viață, important este să-ți găsești oamenii cu care să te potrivești. Îi displace teribil să i se explice motivele pentru care cineva nu și-a îndeplinit task-ul și își asumă acest lucru punându-se în fața clienților, atunci când i se cere, într-o poziție nefavorabilă.

„Explicații peste explicații, nu rezolvăm nimic cu acest lucru. O spun din șoșonii unui client”, punctează ea.

Sfaturi, cărți și planuri

Poate că unul dintre cele mai bune sfaturi pe care l-a primit vreodată i-a fost dat de fiica sa, Bianca, în vârstă de 24 de ani. Atunci când avea opt sau nouă primăveri, i-a oferit un sfat foarte prețios Ancăi, acela de a-i permite să aibă propriile greșeli. „Țin minte că îi explicam ce e bine să facă și ce nu, și atunci, Bianca mi-a spus: Bine, dar nu ar trebui să mă lași să am și eu greșelile mele?”, îmi spune, zâmbind, CEO-ul Kiwi Finance.

Ancăi Bidian îi place foarte mult să citească. Mai ales pe hârtie. Acum, pe noptieră o așteaptă cartea lui Cristian Sima, Marea spovedanie a brokerului fugar.

Cu toate că nu mai lecturează „la foc automat”, cum o făcea pe vremuri, când se găseau foarte rar cărțile, își face întotdeauna timp pentru câteva pagini care să-i umple sufletul de bucurie.

„Înainte era extraordinar când cineva făcea rost de o carte. Ba chiar, Minima Moralia a lui Pleșu, țin minte că mi-a plăcut atât de mult încât mi-am copiat-o de mână”, îmi spune, adăugând că la acea vreme nu puteai face copii cărților.

Când vine vorba de filme, deși nu au prins-o SF-urile, după ce a văzut Lucy a rămas profund impresionată. Totuși, Ancăi îi plac mai mult filmele romantice, la care plânge fără excepție.

Anca Bidian e vamaiotă. Iubește Vama Veche și, atunci când merge în vacanțe, spune că se simte bine numai acolo unde sunt și oameni care te fac să te simți bine.

„Merg la munte, mă uit la cer, mă cuprinde un fior. Dar mie, oamenii locurilor îmi dau trăiri. Ei mă fac să mă simt bine și printre clădiri”.

După Vama Veche, cel mult i-a plăcut într-o vacanță în Columbia, unde „oamenii ăia, cărora le place viața, te fac și pe tine să-ți placă”.

Totul a pornit cu un vis. Așa cum pe frigider avem, de regulă, meniul de la o pizzerie pe care ne grăbim să o recomandăm apropiaților, Anca Bidian și-a propus ca fiecare dintre noi să aibă un magnet cu sigla Kiwi, pe care să fie notate datele sale de contact, pentru oricine își dorește să poarte discuții serioase despre situația sa financiară. În fine, pentru a nu o mai lungi, o discuție cu o femeie de afaceri cum e Anca Bidian, care a deschis un drum într-o industrie necunoscută în România până atunci, legată de sistemul bancar, unde, de obicei, la conducere sunt bărbați, mă va inspira de fiecare dată.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Close