Publicația LeadersTalk își continuă seria de articole #BrandsTalk, rubrică în cadrul căreia prezintă evoluția și preferințele în materie de branduri ale celor mai sonore nume din marketing.
Pasionat de dezvoltarea ecosistemului local de start-up-uri de tehnolgie, Daniel Ionescu a susţinut în ultimii 20 de ani expansiunea internatională a unor companii precum Bitdefender, TotalSoft sau FintechOS. Din luna mai 2019, Daniel este director de marketing la DRUID SA, companie înfiinţată in 2018 de Liviu Drăgan, specializată în dezvoltarea de tehnologie conversaţională, cu birouri în România, USA şi UK.
Branduri urmărite de Daniel Ionescu în 2021:
Microsoft
Daniel Ionescu: Ca om pasionat de tehnologia informaţiei, Microsoft rămâne favoritul meu. Este compania care a modificat radical modul în care fiecare persoană de pe planetă lucrează mai eficient prin intermediul unui calculator.
Fără Microsoft, putem spune că scoatem cam orice domeniu de activitate din priză. Reacţia companiei în timpul pandemiei a fost pe toate planurile – de la investiţii consistente în susţinerea laboratoarelor angajate într-o cursă contra cronometru pentru găsirea unui antidot, până la dotarea a sute de mii de spitale cu soluţii de colectare a datelor pentru a întelege mai bine modul de răspandire a virusului.
Microsoft a fost prima companie care şi-a suspendat evenimentele şi a anunţat lucrul de acasă pentru toţi angajaţii, cu posibilitatea pentru anumite poziţii de a nu mai reveni niciodată full la job în urmatorii 2-3 ani. Pentru consumatori, evoluţia soluţiilor a fost absolut fantástică. MS Teams este principalul instrument colaborativ, simplu de utilizat, integrat cu aplicaţiile de business MS 365. Teams este utilizat în fiecare lună de peste 250 de milioane de utilizatori.
Aş putea da exemplul Regina Maria, unde împreună cu Microsoft am ajutat la eficientizarea activităţii spitalului pe perioada pandemiei, şi la un timp mai bun de reacţie pentru solicitările pacienţilor.
Apple
Daniel Ionescu: Apple este prin definiţie un superlativ şi un manual de best practices cand vorbim despre interacţiunea unui brand cu consumatorii. Compania a intrat pe două noi pieţe, cea de video streaming pe bază de subscripţie, prin lansarea Apple TV+, şi cea de fitness apps, o piaţă în creştere explozivă de peste 20% CAGR în următorii ani, ca urmare a lockdown-urilor repetate şi schimbării comportamentului de consum.
De exemplu, deşi în multe ţări sălile de fitness s-au redeschis, preferinţele consumatorilor s-au orientat spre un sistem hibrid, în care se combină mersul tradiţional la sală cu antrenamente asistate la distanţă de traineri specializaţi, prin intermediul unor soluţii ca Mirror, Tonal sau Peloton. Revenind la Apple, mă aştept la multă inovaţie în health-apps din partea lor. Este o piaţă de 100 Miliarde USD anual, iar iOSul celor de la Apple este sistemul dominant de operare.
UiPath
Daniel Ionescu: Admir munca şi dăruirea celor de la UiPath. Este primul unicorn pe care îl dă România. Între timp a devenit şi primul (şi singurul) decacorn, intrând într-un grup de elită foarte restrâns la nivel global, care reuşeşte performanţa unei evaluări de peste 10 miliarde în mai puţin de 5 ani. Geneza UiPath este strâns legată de India, unde au şi cea mai mare comunitate de dezvoltatori pe tehnolgie UiPath.
Mi-a atras atenţia campania “Oxygen for India” derulată în luna mai 2021, prin care peste 5000 de tuburi de oxigen (aproximativ 200,000 de ore de viaţă) au fost distribuite spitalelor prin UiPath Foundation şi Oxigenforindia.org, într-un moment în care sistemul medical era în colaps în faţa unei creşteri exponenţiale de infectări.