LeadersTalk își continuă seria de articole #BooksTalk, rubrică în cadrul căreia vă prezentăm preferințele în materie de cărți de business ale unor oameni cheie din peisajul de afaceri autohton și internațional.
Astăzi, Andrei Blaj, cofondatorul furnizorului global de servicii software de top Atta Systems, cu birouri în București, Singapore, Londra și California. Totodată, Andrei este și cofondator al startup-ului Medicai.
Why we sleep – Matthew Walker
Andrei Blaj: Performanța în business derivă în primul rând din performanța individuala a antreprenorului. Am observat ca daca ai grija de tine, poti face mai multe, poti influenta pozitiv mai bine oamenii din jurul tau.
Foarte simplificat, a avea grija de tine se poate rezuma la 3 lucruri “simple”:
- să dormi bine
- să mănânci bine
- să faci mișcare.
Această carte, best-seller internațional, oferă tacticile pe care un antreprenor le poate folosi pentru a își îmbunătăți somnul, și automat performanța sa individuală. În societatea curentă, eficiența este deseori văzută ca volumul în timp al muncii. Eu consider că e o abordare ne-nuanțată. Mai exact, e ideal să reușești să lucrezi eficient (40%), constant (40%), cât mai mult (20%).
De exemplu, obiectivul meu zilnic e să lucrez eficient (să mă pot concentra pe task-uri de complexitate mare), 5 zile pe săptămână, între 6 și 8 ore pe zi.
Somnul este un factor determinant în eficiența personală. Matthew convinge în această carte audiența că e foarte important să dormim bine, cu argumente fantastice despre: ce beneficii avem dacă dormim bine, ce pierdem (spoiler: multe) când nu dormim bine, ce putem face pentru a dormi mai bine.
E printre cele mai bune cărți citite, scrisă foarte bine, ușor de parcurs și foarte convingătoare! Somn ușor.
High Output Management – Andy Groove
Andrei Blaj: Andy a condus Intel din 1987 până în 1998. E unul dintre cei mai relevanți lideri de business din IT. Multe din ideile lui stau la baza celor mai mari companii de tehnologie din lume.
La Atta Systems folosim multe din conceptele prezentate în această carte:
- ce este management bazat pe perfomanță, cum pui bazele unei companii care recompensează performanța
- cum creezi o organizație solidă, cum o dezvolți
- care sunt tacticile unui management bazat pe performanță: întâlniri 1:1, obiective, comunicare eficientă
E o carte care stă la fundația majorității companiilor de tehnologie de succes și o recomand cu căldură, mai ales antreprenorilor aflați la început de drum.
First Break All The Rules – Buckingham si Coffman
Andrei Blaj: Aceasta este printre cele mai apreciate și recomandate cărți despre managementul companiilor de tehnologie. Deși managementul sună a un demers care trebuie făcut când companiile sunt deja mari, am văzut din experiență proprie că preocuparea pentru un management eficient, performant, cât mai timpurie – dă rezultate.
De fapt, ai nevoie de management când compania înseamnă mai mult de o persoană. Piața muncii din ziua de astăzi obligă antreprenorii și firmele să privească lucrurile diferit și să meargă împotriva curentului pentru a avea succes.
Una dintre regulile pe care autorii ne incurajează să o încălcăm în această carte, o regulă pe care o putem observa foarte ușor în jurul nostru este: ajută-ți angajații să își îmbunătățească punctele slabe (ceartă-i când nu fac ceva bine, arată-le cum trebuie să facă bine). Sună cunoscut, nu? Ce sugerează autorii e să nu ne chinuim să îi ajutăm pe cei din jurul nostru să își îmbunătățească punctele slabe, ci să îi ajutăm să își amplifice punctele lor bune, unice, care îi fac extraordinari.
Cartea oferă detalii specifice despre ce poți face pentru un management eficient. Noi am extras foarte multe întrebări, procese, sisteme din această carte. Este o carte care schimbă perspectiva antreprenorilor, îi face să fie mai empatici cu oamenii din jurul lor. O recomand cu căldură.
Susține proiectele LeadersTalk.ro
Susține și tu dezvoltarea și continuitatea proiectelor LeadersTalk.ro.
LeadersTalk este o publicație reprezentativă pentru mediul de business.
Aici, sunt prezentate poveștile unor antreprenori locali și internaționali, cu afaceri aflate în diferite faze de dezvoltare, atât startupuri cât și companii mature, bine ancorate în realitate.
Interviurile realizate pornesc de la o nevoie acută de informație care se manifestă în mediul de afaceri autohton.
Pentru sponsorizarea rubricilor și parteneriate, vă rugăm să ne scrieți pe adresa: marketing@leaderstalk.ro






AFLĂ CE CITEȘTE LUCA MATEESCU, GENERAL MANAGER LIME
AFLĂ CE CITEȘTE MIKE PARSONS, CEO QUALITANCE
AFLĂ CE CITEȘTE ADRIAN ENACHE, CEO OMNIPERFORM
AFLĂ CE CITEȘTE BOGDAN FLOREA, CEO CONNECTIONS
AFLĂ CE CITEȘTE GABRIEL PAVEL, DIRECTOR REGIONAL FUJITSU
AFLĂ CE CITEȘTE RALUCA JIANU, MANAGING PARTNER EPIC VISITS
AFLĂ CE CITEȘTE CARMEN DUMITRU, MANAGER GENERAL ACVATIC BEBE CLUB
AFLĂ CE CITEȘTE MIHAI GURAN, CEO GURAN CONSULTING GLOBAL
AFLĂ CE CITEȘTE CRISTIAN DECA, COFONDATOR DECALEX
AFLĂ CE CITEȘTE ADRIAN BODOMOIU, DIRECTOR GENERAL WIZROM SOFTWARE
AFLĂ CE CITEȘTE MIHAI GHIȚĂ, COFONDATOR SYPHER
AFLĂ CE CITEȘTE NICOLETA SCARLAT, EISBERG ROMANIA
AFLĂ CE CITEȘTE ANDREI URSACHI, COFONDATOR STAILER
AFLĂ CE CITEȘTE SORIN NICOLAU, CEO-UL CLINICILE OANA NICOLAU
AFLĂ CE CITEȘTE IONUȚ PĂTRĂHĂU, COFONDATOR SEEDBLINK
AFLĂ CE CITEȘTE BOGDAN BADEA, CEO-UL EJOBS
AFLĂ CE CITEȘTE CRISTIAN NICOLA, CEO-UL INVESTPOINT
AFLĂ CE CITEȘTE FLORIN GHEORGHE, CEO-UL THETA FURNITURE & MORE