LeadersTalk își continuă seria de articole #BooksTalk, rubrică în cadrul căreia vă prezentăm preferințele în materie de cărți de business ale unor oameni cheie din peisajul de afaceri autohton și internațional.
Astăzi, Gabriel Pavel, directorul regional al Fujitsu, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii IT la nivel mondial.
Fost director de vânzări și marketing al Romanian Business Consult, Gabriel Pavel conduce operațiunile locale ale Fujitsu încă din 2016. În 2020, el a devenit director regional pentru zona Balcani.
High Output Management – Andy Groove
Gabriel Pavel: Discutăm despre o carte care a avut prima ediție în 1983 (pe vremea când nu exista email). Legendarul CEO (și apoi Chairman) al Intel Corporation prezenta viziunea și conceptele sale despre managementul care trebuia să producă performanță.
Aceasta este o carte despre excelență operațională, care prezintă pentru prima data conceptele pe care le-am auzit în repetate rânduri (cum trebuie să fie o ședință de succes, cum se planifică procesele, cum sunt întâlnirile 1:1 dintre manager și angajat, prima analogie despre performanță în business și performanță în sport etc);
Evident, la acel moment, conceptul de MBO (Management by Objectives) era în vogă și, în edițiile următoare (ultima este din 2015) mai adăugă anumite nuanțe apropos de momentul în care MBO’s trebuie folosit. Dincolo de toate, este un MANUAL despre operaționalizare, plin de exemple din activitatea și provocările sale profesionale, cu anologii foarte ușor de înțeles (celebra fabrică ce trebuie să livreze mic-dejun-uri).
Cred că dincolo de idei strălucite, strategii impecabile, echipe puternice și determinante, succesul (atât în lumea antreprenorială cât și în cea corporatistă) vine și printr-o execuție ireproșabilă a tuturor planurilor și strategiilor într-un mod consistent și continuu. Și aici, INTEL, în perioada în care devenise un leader incontestabil, a folosit din plin tot ceea ce Andy Groove prezintă în cartea sa!
The Hard Things about Hard Things – Ben Horowitz
Gabriel Pavel: Dincolo de povestea antreprenorului Ben Horowitz (el este cel care a fondat prima companie de CLOUD, în 1999, cu mult înaintea leaderilor actuali AWS sau AZURE sau altii), cartea prezintă viața reală, plină de momente grele, a unui antreprenor de tehnologie IT.
Cu bune și rele, cu momente de criza în care trebuie să iei decizii foarte grele (și s-ar putea să fii singur atunci când le iei), cu momente când mai ai doar un pic și-ți pierzi familia (pentru că ai igonorat-o prea multă vreme), când într-o singură zi situațiile se pot schimba radical…
Este despre ceea ce trăiește zi de zi și necosmetizat un antreprenor. Și despre ce se ascunde în spatele succesului pe care toată lumea și-l dorește, îl invidiază și, uneori, îl critică: pasiune, commitment și dedicare, putere de a te ridica din nou și umor (pentru că această carte spune adevăruri într-un mod natural, extrem de ușor de citit dar cu un umor ușor mucalit, specific lui Ben Harowitz)
Who Can You Trust? – Rachel Botsman
Gabriel Pavel: Este o carte de reflexie care pune pe masă multe întrebări plecând de la un lucru extrem de serios: în ultimii ani, conceptul de TRUST s-a shimbat în mod radical și, noi toți ne aflăm, astăzi, într-un punct de inflexiune: nu mai credem în guverne, în politicieni, in diverse instituții (cartea a apărut în 2018, la câțiva ani după criza din 2008 iar colapsul sistemului bancar de atunci a zdruncinat sever încrederea în acesta) dar credem în aplicații de socializare, în companii și contracte virtuale, în monede virtuale etc. Cum s-a ajuns aici? Ce urmează? Cum putem să redefinim acum, în contextul actual acest concept? Și, la fel de importat, cum construim acum acest TRUST (avem instrumente, avem mecanisme)?
Cartea poziționează perioada curentă într-al 3-lea val al evoluției conceptului de TRUST (primul fiind cel local, în epocile îndepărtate, atunci când indivizii trăiau în comunități mici, închise, fără interacțiuni între ele, al doilea fiind când s-au definit relațiile între indivizi și instituții de orice fel… guvernanți, companii, contracte, branduri etc).
Acum, Rachel consideră că suntem în epoca unui TRUST distribuit (exemplul cel mai simplu este că noi ne alegem un restaurant nou pe baza review-urilor din forumuri, completate de către alți oameni care au fost la acel restaurant…deci practic, relația de TRUST cu serviciile acelui restaurant s-a construit cu ajutorul tuturor celorlalți) și acest lucru generează, la rândul său, multe semne de întrebare…
Susține proiectele LeadersTalk.ro
Susține și tu dezvoltarea și continuitatea proiectelor LeadersTalk.ro.
LeadersTalk este o publicație reprezentativă pentru mediul de business.
Aici, sunt prezentate poveștile unor antreprenori locali și internaționali, cu afaceri aflate în diferite faze de dezvoltare, atât startupuri cât și companii mature, bine ancorate în realitate.
Interviurile realizate pornesc de la o nevoie acută de informație care se manifestă în mediul de afaceri autohton.
Pentru sponsorizarea rubricilor și parteneriate, vă rugăm să ne scrieți pe adresa: marketing@leaderstalk.ro
AFLĂ CE CITEȘTE RALUCA JIANU, MANAGING PARTNER EPIC VISITS
AFLĂ CE CITEȘTE CARMEN DUMITRU, MANAGER GENERAL ACVATIC BEBE CLUB
AFLĂ CE CITEȘTE MIHAI GURAN, CEO GURAN CONSULTING GLOBAL
AFLĂ CE CITEȘTE CRISTIAN DECA, COFONDATOR DECALEX
AFLĂ CE CITEȘTE ADRIAN BODOMOIU, DIRECTOR GENERAL WIZROM SOFTWARE
AFLĂ CE CITEȘTE MIHAI GHIȚĂ, COFONDATOR SYPHER
AFLĂ CE CITEȘTE NICOLETA SCARLAT, EISBERG ROMANIA
AFLĂ CE CITEȘTE ANDREI URSACHI, COFONDATOR STAILER
AFLĂ CE CITEȘTE SORIN NICOLAU, CEO-UL CLINICILE OANA NICOLAU
AFLĂ CE CITEȘTE IONUȚ PĂTRĂHĂU, COFONDATOR SEEDBLINK
AFLĂ CE CITEȘTE BOGDAN BADEA, CEO-UL EJOBS
AFLĂ CE CITEȘTE CRISTIAN NICOLA, CEO-UL INVESTPOINT
AFLĂ CE CITEȘTE FLORIN GHEORGHE, CEO-UL THETA FURNITURE & MORE