308 views 8 mins 0 comments

Ce citește Luca Mateescu, general manager Lime

In #BooksTalk, #Pathfinders
December 13, 2021

LeadersTalk își continuă seria de articole #BooksTalk, rubrică în cadrul căreia vă prezentăm preferințele în materie de cărți de business ale unor oameni cheie din peisajul de afaceri autohton și internațional.

Astăzi, Luca Mateescu, managerul general al companiei americane Lime, unul dintre principalii jucători mondiali din domeniul micro-mobilității. În trecut, el a lucrat în mai bine de opt țări, în consultanță, pentru companii cu renume la nivel internațional, precum Boston Consulting Group sau Kearney. De numele său se leagă și organizarea școlii de leadership pentru tineri Aspire Academy, între 2016 și 2017.

Luca Mateescu a absolvit în 2011 Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti și, de-a lungul timpului, el a obținut mai multe medalii la Olimpiada Națională de Matematică. Începând cu anul 2021, Luca a fost nominalizat pe lista Forbes 30 sub 30.

48 Laws of Power de Robert Greene

Luca Mateescu: Apreciez în mod special cărțile care reușesc să structureze lumea într-un set de reguli simple. Robert Greene nu numai că excelează în a reuși să creeze astfel de structuri, cât și adaugă pentru fiecare regulă o serie de istorisiri istorice pentru a evidenția cât mai bine aspectele pe care dorește să le prezinte. 

Fundamental, cartea prezintă o serie de reguli care, la prima vedere, par a se concentra pe obținerea de putere în sensul puterii de stat, politice sau în acele contexte unde există un avantaj de obținut, un personaj de învins – de tipul „învinge ciobanul și oile vor da bir cu fugiții”

Totuși, pentru mine, această carte a reprezentat un reality-check în ceea ce privește factorii care pot determina succesul într-o competiție. Am înțeles faptul că lumea nu funcționează ca un ceas, ci, anumite acțiuni, deși neașteptate, chiar incorecte, pot avea un impact devastator în modul în care se formează istoria. 

Paralela pe care o pot face în lumea de business este că nu acea soluție, evidentă, pe care o înveți poate la o facultate de profil, este cea potrivită. Factorul uman este fundamental oricărui proiect și a înțelege pârghiile care influențează comportamentul reprezintă o condiție fundamentală a succesului. 

The Art of Thinking Clearly de Rolf Dobelli

Luca Mateescu: O colecție minunată a ceea ce numim cognitive biases sau, mai simplu, erori în gândire. În zona de business, eu consider că pragmatismul înseamnă totul.

Nu cred că există nimic mai important pentru oamenii care operează în medii în care această trăsătură este esențială, decât să recunoască limitările biologice ale ființei umane și cum, deseori, le putem păcăli singuri datorită unor mecanisme de simplificare ale creierului. 

Rolf Dobelli propune si colecționează de la alți autori cunoscuți un număr foarte mare de exemple unde modul nostru natural de gândire eșuează. Spre exemplu, bias-ul supraviețuitorului explică situația în care, ascultând numai poveștile celor care s-au îmbogățit la bursă, neglijând astfel marea majoritate care a eșuat, ne creăm percepția că ‘jocul la bursă’ este un exercițiu ușor, care aproape garantează succesul – un exemplu foarte potrivit pentru perioada în care trăim.

Similar, autorul evidențiază cum confirmation bias crează o tendință în care omul, în loc să fie deschis la a-și recunoaște propriile greșeli, caută în jurul său confirmări ale propriilor teorii – din nou, un fenomen foarte actual. Lista desigur continuă. 

Consider că o astfel de carte ar trebui să facă parte din lectura obligatorie a fiecărei persoane pasionate de adevăr, având un potențial notabil de a-i reașeza modul de gândire.

Signals de Pippa Malmgren

Luca Mateescu: Foarte influentă pe Wall Street, Pippa Malmgren vine cu o perspectivă destul de fresh asupra unor concepte poate prea teoretizate. Am găsit foarte impresionant modul în care un om, cu o experiență și expertiză foarte avansată în domeniul financiar si geopolitic poate traduce, în termeni simpli, efectele schimbărilor economiei globale.

Cel mai elocvent exemplu, pentru mine, a fost explicarea efectelor inflației, nu numai ca o apreciere a prețurilor cutiilor de cereale, dar și ca reducerii cantității oferite în cutie, deși prețul se poate să fi rămas pe loc.

“Semnale” se referă la o serie de fenomene similare care nu fac altceva decât să dovedească cum efectele macro-economice se văd inevitabil în viața de zi cu zi. Acest gen de exemple, precum și perspectiva de ansamblu oferită, cu referințe geopolitice, mă fac să recomand această carte.

Susține proiectele LeadersTalk.ro

Susține și tu dezvoltarea și continuitatea proiectelor LeadersTalk.ro. 

LeadersTalk este o publicație reprezentativă pentru mediul de business. 

Aici, sunt prezentate poveștile unor antreprenori locali și internaționali, cu afaceri aflate în diferite faze de dezvoltare, atât startupuri cât și companii mature, bine ancorate în realitate. 

Interviurile realizate pornesc de la o nevoie acută de informație care se manifestă în mediul de afaceri autohton.

Pentru sponsorizarea rubricilor și parteneriate, vă rugăm să ne scrieți pe adresa: marketing@leaderstalk.ro


Vă susțin cu
Vă susțin cu
Vă susțin cu
Thank you very much !

AFLĂ CE CITEȘTE MIKE PARSONS, CEO QUALITANCE

AFLĂ CE CITEȘTE ADRIAN ENACHE, CEO OMNIPERFORM

AFLĂ CE CITEȘTE BOGDAN FLOREA, CEO CONNECTIONS

AFLĂ CE CITEȘTE GABRIEL PAVEL, DIRECTOR REGIONAL FUJITSU

AFLĂ CE CITEȘTE RALUCA JIANU, MANAGING PARTNER EPIC VISITS

AFLĂ CE CITEȘTE CARMEN DUMITRU, MANAGER GENERAL ACVATIC BEBE CLUB

AFLĂ CE CITEȘTE MIHAI GURAN, CEO GURAN CONSULTING GLOBAL

AFLĂ CE CITEȘTE CRISTIAN DECA, COFONDATOR DECALEX

AFLĂ CE CITEȘTE ADRIAN BODOMOIU, DIRECTOR GENERAL WIZROM SOFTWARE

AFLĂ CE CITEȘTE MIHAI GHIȚĂ, COFONDATOR SYPHER

AFLĂ CE CITEȘTE NICOLETA SCARLAT, EISBERG ROMANIA

AFLĂ CE CITEȘTE ANDREI URSACHI, COFONDATOR STAILER

AFLĂ CE CITEȘTE SORIN NICOLAU, CEO-UL CLINICILE OANA NICOLAU

AFLĂ CE CITEȘTE IONUȚ PĂTRĂHĂU, COFONDATOR SEEDBLINK

AFLĂ CE CITEȘTE BOGDAN BADEA, CEO-UL EJOBS

AFLĂ CE CITEȘTE CRISTIAN NICOLA, CEO-UL INVESTPOINT

AFLĂ CE CITEȘTE FLORIN GHEORGHE, CEO-UL THETA FURNITURE & MORE

/ Published posts: 322

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited, Adevărul și ulterior în cadrul revistei NewMoney. Pe LeadersTalk.ro acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială. bianca[@]leaderstalk.ro