107 views 5 mins 0 comments

The biscuits man

In #Pathfinders
July 05, 2019

Parcursul profesional al lui David Holland este ușor atipic. Mai întâi, a studiat muzică și teatru. Ulterior, astrofizică. Pentru ca, în cele din urmă, să se angajeze pe postul de sales man, pe care și l-a păstrat o bună bucată de timp. Câțiva ani mai târziu, deschide un magazin de bijuterii în U.K.

Și, pentru că e îndrăgostit încă de la 17 ani de România, decide să vină aici, unde identifică repede o oportunitate de business. Acum, deserturile sale au ajuns chiar și pe masa principesei Margareta și a prințului Charles.

Suntem în 2010, iar David corespondează online cu o româncă din Arad, pe care, în cele din urmă, hotărăște să o cunoască. Este un om divorțat, copiii îi sunt mari, și-și spune că s-a ivit un prilej numai bun pentru a vizita o țară în care oricum voia demult să ajungă. Lucrurile nu s-au așezat între cei doi. Dar, s-a întors în U.K. cu experiențe nemaimpomenite, care aveau să-l convingă, un an mai târziu, să se stabilească în țară. Inițial, a optat pentru un job de cofetar în Constanța, unde avea deja câteva cunoștințe, cu toate că nu mai pregătise vreodată nici măcar un biscuit. În cele din urmă, a părăsit Constanța, cu mult entuziasm pentru a porni un business în București, asociindu-se cu alte trei persoane, care au pariat pe potențialul său.

Biscuits and Dreams

Ne aflăm acum în cofetăria sa, Biscuits and Dreams, de pe strada Toamnei 17. Iulie 2017. Un local micuț, prietenos, nonconformist, în care un iz fermecător de scorțișoară, nucșoară, cuișoare, amestecat cu ghimbir îți încântă simțurile. Iar David îmi povestește despre specialitatea casei: tortul de Crăciun. Un tort care se comandă cu mai multe luni înainte, iar în septembrie se prepară, cu muzică clasică pe fundal, pentru a fi gata de mâncat în pragul Sărbătorilor de Iarnă. Rețeta? Se coace patru ore, apoi se depozitează la subsol, acolo unde temperatura îi este prielnică. Apoi, periodic, timp de 12 săptămâni, „îl hrănește” cu coniac. Alcoolul, spune David, accentuează savoarea și ajută în procesul de maturare. Cu acest deliciu l-a fermecat și pe prințul Charles. Și, poate că nu are încă foarte mulți clienți, dar cei pe care îi are sunt dintre cei mai buni. David Holland a deschis prăvălia în decembrie, anul trecut, iar principesa Margareta deja a devenit clienta sa, în contextul în care a comandat, până acum, două torturi. Englezul nu face doar business to people, el mizează și pe livrările corporate, iar una dintre companiile cu care colaborează, comandă lunar 20 de kilograme de prăjituri pentru angajații săi.

Dacă ar fi să recomande un vin care să se potrivească cu deliciile sale, ar fi vinul de Porto.

David s-a născut, a copilărit și a crescut în East Retford, U. K. Atunci când l-am întrebat ce vârstă are, mi-a spus „I’m as old as my tongue and a bit older than my teeth”.„ Am 57 de ani”, a completat el. Îi place mersul pe jos, evită metroul și, dacă se grăbește, în cazuri extrem de rare, cheamă un taxi. Berea sa preferată? Theakston Old Peculier. El regretă că nu o găsește și în magazinele din România.

Îi place la nebunie țara noastră, în special la munte. A fost, până acum, în Predeal, Bușteni și Sinaia iar în viitor, și-a propus să viziteze Delta.

Dacă aveți drum pe strada Toamnei, condimentați-vă ziua cu biscuiții lui David (cu ciocolată și chili) :D.


/ Published posts: 322

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited, Adevărul și ulterior în cadrul revistei NewMoney. Pe LeadersTalk.ro acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială. bianca[@]leaderstalk.ro