101 views 6 mins 0 comments

Early Game Ventures, Daniel Dines și alti angel investors investesc 2,5 milioane euro în aplicația mobilă FameUp

In #IT Revolution, #News
August 12, 2021

Fondul de investiții Early Game Ventures anunță semnarea unei runde de investiții de 2,5 milioane de euro în startup-ul FameUp, o platformă mobilă dedicată micro-influencer-ilor. La rundă au participat ca angel investors Bogdan Gheorghiu, Daniel Dines și Marian Dinu, iar echipa DLA Piper, formată din Cristina Bucur și Ciprian Frandeș, a asigurat asistența juridică a tranzacției.

FameUp permite oricărui utilizator al aplicației Instagram (în curând și Facebook și Tik-Tok), cu cel puțin 500 de urmăritori, să facă bani promovând diverse branduri, produse sau servicii. Astfel, FameUp facilitează contactul între influencer-i și brand-uri și democratizează accesul la contractele de promovare rezervate până astăzi doar influencer-ilor cu zeci de mii de urmăritori.

“FameUp este o platformă deschisă oricui, nu doar vedetelor”, spune Ionuț Pătrășcoiu, fondator și CEO al FameUp.

“Dăm astfel posibilitatea și celor cu un număr mic de urmăritori pe platformele sociale Instagram, Facebook sau Tik-Tok să participe la campanii de promovare și să câștige un venit important. Din această perspectivă, startup-ul nostru face parte din ceea ce se numește the gig economy, alături de alte companii din tehnologie precum Uber, AirBNB sau Glovo.

Pe de altă parte, aplicația noastră este un nou canal de comunicare pentru brand-urile mici și pentru afacerile de familie, care nu dispun de bugete mari de promovare. Prin FameUp, o cafenea sau un restaurant, un salon de coafură sau un o agenție de turism se pot promova pe rețelele sociale cu doar două-trei sute de lei sau chiar fără bani, oferind în schimb produse sau servicii: un cappuccino sau o manichură pentru o postare făcută de un influencer local. Relevanța și autenticitatea acestor postări este mult mai mare decât a celor făcute de vedete aflate uneori la sute sau mii de kilometri depărtare. Și asta se vede în rezultate imediate în vânzări.”

Deocamdată în varianta beta, aplicația FameUp este gratuită și disponibilă pe App Store și în Google Play. În luna iunie, când s-a lansat oficial, un val de descărcări și înregistrări în aplicație au făcut ca serverele să cedeze.

“Succesul nostru în etapa de testare a fost extraordinar, dovedind că era nevoie în piață de o astfel de aplicație”, a adăugat Ionuț Pătrășcoiu. “Ideea acestei aplicații a apărut din discuțiile mele cu Daniel Dines, cel care mi-a fost mentor și căruia vreau să îi mulțumesc. De asemenea, îi mulțumesc lui Bogdan Gheorghiu, care a crezut în mine și în restul echipei încă de la început și care a investit mult pentru ca FameUp să ajungă în această etapă. Fără acești oameni nu am fi ajuns astăzi în pozitia să dezvoltăm aplicația și să ne pregătim de scalare internațională alături de Early Game.”

Cristian Munteanu, Managing Partner al Early Game Ventures (EGV) a declarat: “În ultima vreme, numărul startup-urilor care își propun să construiască platforme de tip marketplace a explodat. Asta deși puțini fondatori înțeleg cât de complicat este un astfel de model de business. Ce am văzut valoros la FameUp, în afară de oportunitatea de piață evidentă, este strategia de growth hacking de-a dreptul impresionantă. În lunile urmatoare îl vom ajuta pe Ionuț să își dezvolte echipa și produsul, astfel încât mecanismele de creștere și de creare de network effects să poată fi puse în valoare, fără ca serverele să mai sară în aer.”

Early Game Ventures (EGV) este un fond de investiţii cu capital de risc (venture capital) finanțat  cu prioritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 şi cofinanțat  prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Fondul European de Investiţii (FEI) este parte a Grupului Bǎncii Europene de Investiţii şi este principalul finanţator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanţii şi microfinanţare. În România, FEI implementează instrumente financiare cofinanţate prin fonduri structurale şi de investiţii, precum JEREMIE 2007-2013, Iniţiativa pentru IMM, POR, POC, PNDR. 

Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 (POC) susține investițiile menite să răspundă nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în special în ceea ce privește (a) sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare și inovare și (b) infrastructura subdezvoltată privind Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor. POC beneficiază de o alocare de 1,33 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regională. 

/ Published posts: 322

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited, Adevărul și ulterior în cadrul revistei NewMoney. Pe LeadersTalk.ro acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială. bianca[@]leaderstalk.ro