Written by 9:58 am #People, Business, Real Estate Views: 0

Jason Oppenheim, brokerul vedetă din serialul Netflix Selling Sunset, și Alex Becheru, care se ocupă de designul proprietăților de lux, de vorbă cu Financial Intelligence despre piața imobiliară exclusivistă din SUA

Pe piața de real estate din Los Angeles se joacă, în mod sigur, în altă ligă. Zilnic sunt tranzacționate proprietăți de zeci, sau chiar sute de milioane de dolari, iar cei care reușesc să se remarce în acest mediu extrem de competitiv sunt, fără dubiu, exemple ale succesului.

Din această categorie fac parte și Jason Oppenheim (Oppenheim Group) – unul dintre cei mai cunoscuți brokeri și personajul principal din reality show-ul Selling Sunset de pe Netflix, precum și Alex Becheru – fondatorul companiei White Glove Estates, care se ocupă de renovarea și designul proprietăților de lux, multe dintre ele parte din portofoliul Oppenheim Group.

Jason Oppenheim, brokerul vedetă din serialul Netflix Selling Sunset, și românul Alex Becheru, care se ocupă de designul proprietăților de lux, au vorbit cu Financial Intelligence despre piața imobiliară exclusivistă din SUA. Ei au transmis și mesaje VIDEO pentru Gala Financial Intelligence, din 8 decembrie.

Despre Jason și agenții lui din Selling Sunset nu sunt multe de spus, pentru că la un simplu Google search, apar zeci de știri. Ce nu știe lumea, totuși, este că mulți dintre cei din serial sunt prieteni de peste 20 de ani, așa cum e și cazul lui Alex care, chiar dacă nu apare în serial, i-a fost alături lui Jason încă de pe vremea anilor de studenție, atunci când chiar au împărțit același apartament, pentru că niciunul nu era suficient de stabil financiar încât să-și permită o chirie decentă de unul singur. Succesul lor a început după ce s-au întors dintr-o călătorie în jurul lumii, fericiți, dar “broke”, moment în care au decis că e cazul să ia viața în piept cu adevărat. De atunci și până azi, au crescut atât personal cât și profesional, au ajuns să lucreze împreună și să contribuie, fiecare, la succesul celuilalt. În plus, soția lui Alex și co-fondatoarea White Glove Estates – Alice Kwan, este și ea agent în cadrul Oppenheim Group, însă preferă discreția din spatele camerelor de filmat.

Un alt lucru pe care nu-l știe lumea este că Alex Becheru este născut în România și, chiar dacă a plecat de mult din țară, revine în fiecare an să-și viziteze bunica de 104 ani. Alex este exemplul perfect că munca bine făcută și determinarea sunt ingrediente ale succesului.

Asta pentru că firma pe care a fondat-o – White Glove Estates – a ajuns, în scurt timp, să  aibă în „palmares” numeroase proprietăți de milioane, tranzacționate de agenții Selling Sunset, dar și caselor unor persoane cheie din industria entertainment-ului Hollywoodian, ca directori Netflix, actori din serialul Bling Empire, sportivi renumiți sau chiar de noua casă achiziționată de Chrishell Stause.

De curând s-a ocupat chiar de renovarea și amenajarea noului birou Oppenheim Group din Newport Beach, una dintre cele mai bogate zone din California. “Nu știu ce m-aș face fără ei (n.a Alex și Alice). Nu cred că aș putea duce la bun sfârșit toate proiectele“, recunoaște Jason.

Cel mai nou proiect comun al lui Jason și Alex implică 2 penthouse-uri, aflate într-o clădire emblematică de pe faimosul Hollywood Bulevard, pe care le-au achiziționat și apoi renovat de la zero. Lucrările de amenajare sunt în curs momentan, iar rezultatul va fi dezvăluit publicului în următorul sezon din Selling Sunset.

***

Considerați că piața imobiliară din SUA este supraevaluată?

Jason Oppenheim: Piața din SUA a cunoscut o creștere puternică de la Marea Recesiune din 2009, în special în ultimii 1-2 ani, pe fondul unui mediu de dobânzi la nivel minim istoric. Există piețe specifice în SUA care vor fi întotdeauna la cerere datorită concentrării mari a locurilor de muncă, cum ar fi Los Angeles, San Francisco, New York și Miami. Având în vedere că tot mai multe persoane au posibilitatea să lucreze de acasă din cauza contextului COVID-19, oamenii s-au putut muta în diferite orașe și state fără a se mai limita la a face naveta. Ca atare, am observat că piețele mai mici din SUA (cum ar fi orașele care au fost în trecut destinații de vacanță) au crescut rapid în valoare. Deși este imposibil de spus dacă aceste orașe sunt supraevaluate, deoarece există încă atât de mulți cumpărători dispuși să plătească un preț mai mare decât media normală; pe termen lung valoarea terenului se va aprecia întotdeauna, deoarece este o resursă finită.

Este piața din LA afectată de scandaul Evergrande, dat fiind faptul că sunt mulți „bani chinezi” în California?

Jason Oppenheim: Nu, există încă un deficit uriaș de oferte de locuințe în California. Orice cumpărător străin care trebuie să-și vândă activele din California ar realiza, probabil, profit chiar dacă ar fi cumpărat respectivele active abia în ultimii ani. În plus, investitorii străini care doresc să cumpere în SUA fac acest lucru, în parte, datorită drepturilor puternice de care se bucură proprietarii de imobile. Situația Evergrande face probabil piața imobiliară din SUA și mai atractivă pentru investițiile străine care doresc să își diversifice activele.

Este bitcoin folosit pentru a cumpăra proprietăți?

Jason Oppenheim: Deși niciunul dintre clienții mei nu a achiziționat o casă direct cu Bitcoin, am clienți care s-au îmbogățit foarte mult din Bitcoin și alte criptomonede. Chiar dacă vânzările de Bitcoin au debutat în SUA, încă nu este un concept de masă. Îmi imaginez că majoritatea oamenilor care cumpără sau vând proprietăți imobiliare în Bitcoin astăzi ar lichida activul în bani fiat cu puțin timp înainte sau după tranzacție, dar asta se poate schimba în viitor.

Cât de mult v-a ajutat Selling Sunset să vă dezvoltați afacerea? Cum a evoluat afacerea în ultimii ani?

Jason Oppenheim: Afacerile au crescut enorm de la difuzarea show-ului. Deși din punct de vedere istoric am crescut întotdeauna cu 20% de la an la an, am observat o creștere cu 50% a volumului vânzărilor pe an de la Selling Sunset. Este un instrument de marketing uriaș și unic pentru mine și pentru grupul Oppenheim, deoarece publicitatea și expunerea valorează milioane de dolari pe an în publicitate.

***

Cum a evoluat piața imobiliară din SUA în ultimii ani ai pandemiei?

Alex Becheru: Piața din SUA a fost puternică în ultimii ani și în special în timpul pandemiei. Acest lucru a crescut enorm piața de locuințe din Los Angeles, deoarece tot mai mulți oameni și-au dat seama de importanța investiției în spațiu și casă.

Cum credeți că va evolua piața în următorii ani?

Alex Becheru: Viața în California a fost întotdeauna la modă, un trai râvnit de mulți. Această cerere mare, combinată cu deficitul de locuințe existent, va continua să determine piața să rămână competitivă. În plus, alți factori, cum ar fi ratele scăzute ale creditelor ipotecare și o lipsă a materialelor de construcție, cauzată parțial de întreruperile lanțului de aprovizionare din cauza pandemiei, vor continua să alimenteze acest trend al pieței.

Ce vor americanii bogați să cumpere în ceea ce privește proprietățile? Sunt oamenii mai dornici să cumpere proprietăți de top sau care au nevoie de renovare/renovare?

Alex Becheru: Acest lucru variază de la client la client, în funcție de cât de bun este prețul proprietății și dacă clientul are timp, răbdare și flexibilitate  pentru o îmbunătățire majoră a locuinței. În timp ce unii clienți preferă să cumpere o proprietate gata, alții pot opta pentru a face renovări specifice gusturilor lor. Prin proiectele finalizate de compania noastră – White Glove Estates, am remarcat că există tranzacții puternice pe piața locuințelor de lux, în special în zone precum Hollywood Hills, West Hollywood, Beverly Hills, dar și în afara lor, respectiv în Santa Monica sau Malibu. Deoarece California atrage o mulțime de milionari mileniali, cele mai căutate sunt arhitectura contemporană și casele de tip modern farmhouse, cu sistem smart home integrat.

Există o diferență între proprietățile cumpărate ca investiție sau cele cumpărate pentru „uz personal”?

Alex Becheru: Cu siguranță există o diferență. Atunci când cumperi o proprietate cu intenția de a obține un profit, toate cifrele trebuie să aibă sens – trebuie să cântărești costurile implicate și să estimezi rentabilitatea potențială a investiției. Proprietățile cumpărate pentru uz personal, pe de altă parte, sunt mai emoționale și au criterii specifice, importante pentru proprietarul casei, pe care acele case trebuie să le îndeplinească.

Citește mai mult pe Financial Intelligence.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Close