Un lucru este clar. Dincolo de orice situații neprevăzute, în afaceri există și o satisfacție uriașă: aceea de a învăța atât din reușite, cât și din eșecuri. Prin urmare, LeadersTalk lansează rubrica #Retrospectiv, în cadrul căreia prezintă provocările cu care s-au confruntat antreprenorii prezenți pe plan local în 2021.
Cazul: NeaKaisă
Fondat în urmă cu șapte ani, în urma unei investiții de 20.000 de euro, magazinul online cu produse pentru casă și grădină – NeaKaisă le aduce astăzi tinerilor antreprenori Laura și Vlad Sardescu afaceri de peste patru milioane de euro. Cel puțin asta reiese din estimările celor doi pentru 2021. Cum au reușit?
Scenariul 2021
Situație fără precedent. Mai întâi a fost o criză internă a termenelor de livrare. Apoi, serviciile de curierat au fost puse în mare dificultate pe fondul creșterii subite a cererii. Să nu mai vorbim despre problemele de infrastructură sau adaptarea la telemuncă. „Am intrat brusc într-o cursă pentru crearea unor proceduri de lucru, astfel încât serviciile oferite clienților să se mențină la standarde ridicate în timp ce echipa se adapta la lucrul de acasă”, mărturisește, astăzi, Laura Sardescu, co-fondatoare NeaKaisă.
Iar tabloului i se adaugă lipsa sau scumpirea materialelor prime, întârzierile din transportul international și scăderea capacității de producție a fabricilor din Asia.
Lecțiile lui 2021
„Organizare si reorganizare sunt cuvintele cheie aici, atât din punct de vedere al bugetelor, cât și al echipei și cred că asta au făcut toți antreprenorii și managerii din domeniu, nu doar noi”, mai spune Laura, explicând faptul că, de pildă, și alți jucători tradiționali din brick&mortar s-au văzut nevoiți să treacă în online.
„Au investit în promovarea noilor servicii și, bineînțeles, a crescut astfel costul marketingului digital pentru toată piața”.
Planuri pe termen scurt
Dacă anul trecut, NeaKaisă raporta o cifră de afaceri de aproape 3 milioane de euro, anul acesta Laura Sardescu estimează să înregistreze o creștere de aproape 35% la nivelul întregului business, respectiv să ajungă la patru milioane de euro.
Ca planuri pe termen scurt, compania vrea să treacă la un model hybrid. „Avem în plan să ne extindem și către offline, fiind un proiect în implementare început de la finalul anului trecut”.
…
Potrivit estimărilor Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), sectorul de e-commerce a atins pragul de 5,6 miliarde de euro la sfârșitul lui 2020. Anul trecut, a ȋnregistrat o creștere de 30% față de 2019, când valoarea comerțului online a fost estimată la aproximativ 4,3 miliarde de euro.
No Comment! Be the first one.