Written by 1:21 pm #Pathfinders Views: 0

Cardiologul cu o mie de vise

Are 18 ani. Pe Oren îl găsim în armată, în deșert, iar afară…Ei bine, afară tocmai are loc o furtună de nisip. Doarme de la 10 la 4 dimineața într-un cort spațios, cu un singur bec. Este prima sa seară. Comandantul apare brusc și îi cere, atât lui, cât și celorlalte zece persoane aflate în aceeași încăpere, ca până în zori să fie totul curat. Fiecare trebuie, acum, să-și îngrijească pantofii, hainele să fie „lună”, bărbile și mustățile date jos. A doua zi, nu părea să se fi schimbat nimic. Comandantul tace, înghite în sec, iar seara le solicită tinerilor ca fasungul să fie curat, fără nicio urmă de praf. Toți îl cred un pic sărit. Niciunul nu deșurubează becul, însă fiecare începe să aibă grijă de propria persoană. Militarii se bărbieresc, fac glume și își lustruiesc încălțămintea. Următoarea zi, comandantul vine, verifică becul, constată că fasungul este prăfuit. În weekend nimeni nu pleacă acasă. În a patra zi, totul este aranjat la milimetru. Tinerii curați, încăperea strălucește. Trei luni mai târziu, la finalizarea instrucției, Oren i se adresează comandantului: – Ce s-a întâmplat? De ce ne-ați pus să curățăm fasungul? Comandantul îi spune atunci un lucru pe care, medicul de acum, și-l amintește cu sfințenie.

”Cu cât ceri mai mult, cu atât obții mai mult. Nu am vrut să curățați becul, ci să aveți grijă de igiena voastră.”

„Și atunci mi-a zis:. Dacă visezi zece vise, obții doar unul, dar dacă visezi 100, obții zece. Cu cât visezi mai mult, cu atât obții mai mult. De asta nu-mi ajunge niciodată ceea ce fac”, îmi povestește medicul cardiolog, Oren Iancovici, din biroul său luminat, de la parterul spitalului Monza. De aici, el conduce Clinicile de Excelență ARES, un business pe care l-a fondat în 2010. Este vorba despre o afacere care înflorește de la an la an. Pentru că spitalul este ocupat în proporție de 80-90%, tânărul antreprenor deja se vede nevoit să trieze și să amâne pacienții, motiv pentru care s-a gândit, și a făcut deja pași în acest sens, la extindere. Recent, a semnat un contract cu o clinică de angiografie din estul țării, tranzacție de circa șase zerouri.

Primii pași

Oren a venit în România tocmai din Haifa, Israel, în anii 2000, cu un singur gând. Și-a dorit foarte mult să studieze medicina și l-a atras, în special cardiologia. Știa că la noi este una dintre cele mai bune facultăți de profil.
Viitorul său avea să se contureze într-un cabinet din clinica unui medic israelian, cu afaceri în România. Acesta, când i-a descoperit spiritul antreprenorial, a pariat pe atuurile sale și i-a oferit o cameră în care urma să-și gândească un business „de zile mari”. Fiind rezident, nu putea da consultații, ci doar să interpreteze holterele pe care le punea. Atunci, a început să caute medici colaboratori. Nu i-a fost deloc ușor, dar în final a reușit să aducă de partea sa medici prestigioși. Și…odată cu ei, pacienți. Dacă în 2008 avea o echipă formată din cinci doctori, iată că acum, în 2017, are peste 40 de angajați.

Timpul trece, își spune Oren în gând. „Cum nici eu nu-mi dau seama, nici voi nu vă dați că o să împliniți curând 40 de ani, apoi 50, apoi 60…Și atunci…Atunci, când ajungi la o vârstă, îmi spunea recent un pacient, nu te mai uitți înainte, ci înapoi. Și te întrebi: Măi, dar ce-am lăsat în urmă? Eu am lăsat pacienți, un business, o echipă…Și simt că nu îmi este suficient”, recunoaște medicul cardiolog.

El crede că dacă un om simte că poate, poate și mai mult, iar în România este un avantaj foarte mare. „Sistemul privat îți permite să te dezolți. Mediul de afaceri este în continuă expansiune. Aici, legile….fiscalitatea… toate sunt permisive. Oamenii nu văd lucrurile acestea, dar eu, când văd câte taxe se plătesc în Anglia.. Sau în Israel. De exemplu în Israel ai taxe totale de 45% pe afacere, iar în România dacă plătești 10% la finalul anului poți să te dezvolți”, explică Oren.

“„La final, totul se rezolvă. Orice problemă ai, aceasta are o soluție. Trebuie să faci lucurile bine și correct.”

Oren Iancovici

Profil de antreprenor

Ultimately, where do you want to go? If your dream has always been to see the Eiffel Tower or Angkor Wat, then go. You can make everythinSe trezește la 5:30-6 dimineața, aleargă o oră, își duce copilul la școală, merge la clinică, iar munca se termină între 6 și 10 seara, depinzând de activitatea de zi cu zi. Deși pare să aibă o carieră de invidiat, Oren Iancovici nu are tot timpul din lume. Este și manager și medic, iar responsabilitatea sa este de două ori mai mare. Și toate acestea, merită. „Merită pentru că sunt rezultate. Creștem, iar eu observ și cum se văd serviciile noastre la consumatorul final. Este, într-adevăr un stres, dar timp am, fiindcă sunt încă tânăr. Cu cât muncești mai mult, crești și trebuie să muncești și mai mult”, mai spune el. Una dintre problemele cu care se confruntă este aceea că este foarte greu să găsești oamenii potriviți pe care să îi angajezi. „Rata de șomaj este mică în România și nu găsești prea ușor personal. Oamenii caută să facă bani rapid și cu muncă puțină, iar orice interviu în industria noastră începe de la mii de lei. Este foarte dificil. La un moment dat, am văzut potential într-un tânăr student, pe care l-am angajat direct după ce a terminat facultatea pe un salariu mai mic. În trei luni, pentru că valorează, aproape că i-am dublat salariul. Dar este foarte greu să găsești oamenii așa”, explică fondatorul Clinicilor de Excelență ARES.

Sfaturile medicului

Oamenii nu prea au grijă de sănătatea lor. Nu își respectă prea tare corpul. Fumează, mănâncă mult prea mult și ajung chiar și la 90 de ani și nu au nimic, cu toate că medicina zice că nu e un mod de viață sănătos. Aici, genetica contează foarte mult. „Totuși, la orice conferințe merg, le sugerez oamenilor să fie respectuoși cu propriul corp, cu propria viață. Dacă fumezi, știi că faci rău. Dacă mănânci cartofi prăjiți cu ceafă de porc, o data pe zi, știi că nu e în regulă. Poți urca pe scări, să mergi cu metroul, să ieși la plimbare măcar o oră pe zi”, recomandă Oren Iancovici.

Conform spuselor sale, este de preferat ca dimineața să facem mișcare, pentru că atunci sistemul hormonal este mult mai odihnit. „Discuțiile purtate dimineața sunt mult mai ok, nu ați observat că seara se vorbește mai mult despre probleme? De dimineața, de cele mai multe ori, sunt discuții interesante. Dacă ești o persoană pozitivă, ți se vor întâmpla multe lucruri bune. Totul, dar totul, în această lume are o soluție. Dacă ești un om optimist treci peste tot”, mai spune el.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Close