În business, nu există vreo rețetă care să îți garanteze succesul, indiferent „ce-ți vând cărțile de dezvoltare personală”. Aceasta este una dintre lecțiile învățate din proprie experiență de Valeriu Filip, cofondator SecurifAI, un startup cu ADN 100% românesc, care oferă soluții de securitate cu ajutorul inteligenței artificiale. Compania și-a extins anul acesta portofoliul de clienți dincolo de granițele țării noastre, fiind evaluată în prezent la 2,5 milioane de euro.
Înființat oficial în 2016, SecurifAI utilizează algoritmi de inteligență artificială care automatizează în timp real analiza sistemelor clasice de supraveghere video, acoperind scenarii precum detectarea, recunoașterea și anonimizarea feței, detectarea pulsului, identificarea emoțiilor faciale, a evenimentelor anormale, a bagajelor abandonate sau citirea numărului de înmatriculare auto. Printre clienții companiei regăsim nume sonore din piață precum: Petrom (în ceea ce privește prevenția hazardelor), Zoo Brașov (monitorizare), Bosch (eficientizarea provedurilor de siguranță) și Agress Service (monitorizarea traficului feroviar). Cu Orange Romania, SecurifAI a implementat un sistem de camere de supraveghere în Câmpia Turzii, care alertează în timp real dacă au loc infracțiuni în oraș. Prin urmare, soluțiile companiei își găsesc aplicații în ecosisteme de tip smart cities și se dovedesc un real ajutor pentru autorități.
Cu ce gând ați pus temeliile SecurifAI?
Valeriu Filip: Este o întrebare la care, în capul meu năvălesc mai multe cuvinte și amintiri de context: pasiune, potențial, încredere în ceilalți oameni, plăcerea de a crea, dorința de afirmație, frustrări dar și realizări, furnizor de servicii bazate pe tehnologie de ultimă oră la nivel internațional, tehnologie pe care ne-o putem crea singuri, muncă, multă muncă.
Cum a început povestea acestui business?
Valeriu Filip: A început în primăvara lui 2015 cu o cafea (nu prea bună) și îmi amintesc că am stat vreo două ore pe acel espresso. Discuțiile au fost pasionale de la început – eram trei persoane care voiam să punem bazele a ceea ce urma să devină o companie cu ADN 100% românesc – dar cu potențial internațional de extindere.
Înregistrarea companiei am făcut-o însă abia în 2016 și începuturile au avut legătură mai mult cu încercările – grele, de altfel – de formare a unei echipe care să se poată autosusține și automotiva prin pasiunea intrinsecă a lucrurilor pe care le creează.
Cinci ani mai târziu, iată cum s-a transformat businessul nostru:
- 15 persoane în echipă,
- peste 500.000 de euro investiți în total,
- două runde de finanțare doar în ultimii doi ani,
- compania este acum evaluată la 2,5 milioane de euro.
Transformarea a venit însă în mai multe etape – și nu fără dureri. Ca în orice inițiativă, odată cu creșterea echipei, eforturile pentru a menține linia de dezvoltare sau viziunea au fost cu sinceritate anevoioase – și unele, fără rezultatul așteptat. Dar evident că eșecul face parte din transformare și ne oferă unele dintre cele mai importante lecții – care dacă nu ne omoară, ne întăresc.
Care a fost cea mai mare „aventură” în antreprenoriat de care ați avut parte – și cum v-a modelat stilul de a face business? Dar abilitățile de leadership?
Valeriu Filip: Cuvintele acestea sunt puțin mai mari decât ce simt eu – aventura în antreprenoriat este, în general, consumatoare de resurse pe care, din păcate, cel puțin când m-am format eu, nu eram învățați/educați să le hrănim, să le dezvoltăm sau să le mobilizăm. Am crezut la început orice articol sau carte din categoria „378 pași spre succes”.
Din fericire, am descoperit pe pielea mea că nu există o rețetă pe care dacă o respecți sigur ai rezultate, indiferent ce-ți vând cărțile de realizare personală.
Din punctul meu de vedere, fiecare echipă la care am contribuit (nu doar) ca fondator în aventura antreprenorială a fost o experiență diferită de toate celelalte. Atât de diferită încât simt că am trăit până acum mai multe vieți, cu mai mulți oameni – iar bucuria cea mai mare este că am învățat ceva cu fiecare.
Ce date financiare pe cea mai recentă perioadă ne puteți comunica? Și ce prognoze aveți pentru anul viitor?
Valeriu Filip: În 2020 încă aveam venituri accidentale. Însă, odată cu 2021 am început să livrăm clienților și din afara României, iar ritmul susținut de echipa completă a ajutat compania să atingă pragul de 100.000 de euro. La anul, sperăm măcar să dublăm această sumă.
Cum s-a adaptat businessul dumneavoastră în context pandemic?
Valeriu Filip: Înțeleg că pentru anumite industrii, pandemia a avut niște efecte imediate și dureroase, în special în HoReCa. Pentru restul însă, cel puțin la nivelul nostru de antreprenoriat, toate afacerile de tip startup sau domenii de nișă în zona TIC, nu cred că e cazul să vorbim de pandemie că fiind ceva debilitant.
Au existat transformări de afaceri, au existat schimbări de atitudine ale tuturor – însă orice afacere este ca un organism viu și diferit de la sezon la sezon sau de la an la an. O echipă oricum se schimbă cu fiecare resursă atrasă sau pierdută. Asta este mult mai important și cu impact mai mare în viața unui startup decât pandemia.
Care a fost cea mai importantă lecție de business pe care ați învățat-o în pandemie? Dar personală?
Valeriu Filip: Din punct de vedere antreprenorial, mi-am însușit faptul că cei care anticipează mai bine câștigă și dacă toată piață de produse și servicii pierde per total. Costul de oportunitate, care a fost până recent doar o lecție la economie, s-a transformat într-un câștig real.
Pe plan personal, am simțit că viața este mai frumoasă dacă te oprești să o apreciezi – și nu știu dacă vorbește optimistul din mine, însă avem ce aprecia. Și vă invit și pe voi să vă opriți și să fiți mulțumiți cu ce trăiți.
Care sunt trăsăturile, în opinia dumneavoastră, ale unui lider bun?
Valeriu Filip: Când te uiți la cineva care râde cu poftă, chiar dacă poanta nu este cea mai reușită, vei începe să râzi și tu cu poftă. Dacă lucrezi în echipă cu cineva care se simte bine cu ce face, cei din jurul lui se vor simții și ei bine cu ce fac.
A fi un lider bun înseamnă să te dedici și să fii un model de pasiune pentru cum lucrezi și, în cazul SecurifAI, cum ies din mâna ta funcționalități inovatoare, dar și documente de ofertă către clienți, analize de piață, propuneri de parteneriate, prezentări de produs, site de prezentare, imagini potrivite, discuții pe palierele client – piață – echipă.
Ce ne puteți spune despre valorile companiei dumneavoastră? Cum vă ajutați echipa să le înglobeze în munca lor de zi cu zi?
Valeriu Filip: Nu suntem un model de societate care generează startup-uri în jurul unor valori înșirate pe perete. Cred că suntem cu toții sătui de lozinci, având bancuri nenumărate în acest sens. Cum spuneam și anterior, personal sunt sătul de „X pași spre succes” sau de formalism scris și deloc manifestat în acțiuni ale unei persoane. Cred că pentru ca echipa să funcționeze este necesar să aibă repere în fapte din partea celor care asigură direcția sau coordonarea.
Care au fost sursele de inspirație care v-au marcat traseul profesional?
Valeriu Filip: Familia în care eu am fost copil – am crescut și m-au format, voit sau instinctual, să am încredere în mine și să descopăr singur ce înseamnă libertatea și valorile sănătoase.
Din punct de vedere al vieții profesionale, una dintre cărțile pe care am pus mâna acum 10 ani a fost biografia lui Steve Jobs scrisă de Walter Isaacson – este o carte care te inspiră și care te ajută să înțelegi, dacă mai era nevoie, de faptul că nu există realizări fără eșecuri, pasiune și foarte multă muncă.
Cum se desfășoară, în cazul dumneavoastră, procesul decizional?
Valeriu Filip: Eu am cel puțin un defect, anume să mă bag în toate discuțiile: de la cele de strategie, la cele manageriale, dar și în urmărirea activităților tehnice. Decizii sunt la toate aceste niveluri, însă până acum am înțeles cel puțin un lucru: indiferent de ce anume vrea liderul, dacă nu coalizează echipa în jurul deciziei luate sau dacă decizia luată nu poate coaliza echipa, atunci șansele de reușită sunt aproape zero.
Noi nu urmărim etape fixe; totul pleacă de la nevoia de a fi agili și de a îndeplinii obiectivele pe care ni le-am propus, în cel mai scurt timp și cât mai eficient. Riscul este parte din viața unui startup, așa că putem spune că suntem obișnuiți cu el și-l abordăm dacă profitul și/sau satisfacția sunt în orizontul previzibil.
Instinctul este important în orice afacere; odată cu trecerea timpului sau cu maturizarea echipei, instinctul este înlocuit de planuri și asumare.
Care este strategia dumneavoastră atunci când există o neconcordanță între planuri și rezultate?
Valeriu Filip: Echipa unită este mai importantă decât ratarea unui plan; aproape totul într-un startup este despre energia echipei. Poți rata un milestone, însă mai greu recâștigi coeziunea echipei și energia ei dacă o pierzi pe drum. Strategia gestionării eșecului este în primul rând despre a păstra echipa unită, pentru că vei mărșălui cu ea spre următoarea țintă.
Ce ați fi vrut să știți înainte de a fonda acest business?
Valeriu Filip: Să am mai multă răbdare și să investesc mai multă încredere în autonomia deciziilor colegilor mei.
Ce ați vrea să le transmiteți tinerilor aflați la început de drum în ale antreprenoriatului?
Valeriu Filip: Să muncească cu pasiune și seriozitate și să-și aleagă echipa cu atenție. Dar poate cel mai important aspect este răbdarea – și spun asta pentru că deși unele reușite antreprenoriale aparțin categoriei 20+ ani, majoritatea echipelor stabile și reușitelor replicabile aparțin categoriei 30+.
Cea mai mare provocare, în momentul de față?
Valeriu Filip: În domeniul în care SecurifAI activează este foarte multă așteptare de ordin SF. Provocarea este să reușim să fim sinceri cu cei care ne sunt clienți sau prospecți.
Ce investiții ați realizat în ultimul timp și care sunt planurile de viitor pentru afacerea dumneavoastră?
Valeriu Filip: Cele mai multe investiții ale unui startup din zona de tehnologie TIC/AI din România sunt în oameni. Deși lucrăm în domeniul inteligenței artificiale, pentru a dezvolta afacerea mai departe avem nevoie tot de oameni ?
Ce vreți să adăugați și nu v-am întrebat?
Valeriu Filip: Va urez succes în seria de interviuri demarată pentru motivarea altor antreprenori.
Mulțumim!
Susține proiectele LeadersTalk.ro
Susține și tu dezvoltarea și continuitatea proiectelor LeadersTalk.ro.
LeadersTalk este o publicație reprezentativă pentru mediul de business.
Aici, sunt prezentate poveștile unor antreprenori locali și internaționali, cu afaceri aflate în diferite faze de dezvoltare, atât startupuri cât și companii mature, bine ancorate în realitate.
Interviurile realizate pornesc de la o nevoie acută de informație care se manifestă în mediul de afaceri autohton.
Pentru sponsorizarea rubricilor și parteneriate, vă rugăm să ne scrieți pe adresa: marketing@leaderstalk.ro





