29 views 7 mins 0 comments

SAS inaugurează un laborator dedicat pregătirii specialiștilor în domeniul analizei de date, alături de Universitatea Politehnica din București

In #IT Revolution, #News
December 13, 2022

SAS, lider global în analytics, continuă angajamentele pe care și le-a luat atât la nivel internațional, cât și în plan local, față de sistemul educațional și de mediul universitar. Astfel, în parteneriat cu Universitatea Politehnica din București, SAS a inaugurat un laborator dotat cu soluții de analiză de date de ultimă generație, în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UPB.

Compania SAS are în vedere faptul că există o lipsă de specialiști pe piața muncii, nu doar în străinătate, ci și în România. De aceea, SAS colaborează îndeaproape cu Universitatea Politehnica din București pentru a răspunde nevoilor reale din piața muncii. Încă din 2020, SAS România investește masiv în mediul academic din România, având ca scop formarea până în 2025 a 5.000 de specialiști în domeniul analizei avansate de date și data science. Programul SAS Academic este cel de la care a pornit parteneriatul dintre companie și UPB în vederea creării unui program de data science în cadrul Universității.

SAS oferă programe universitare extrem de practice și ușor de implementat în cadrul instituțiilor de învățământ superior, pentru includerea acestor tipuri de competențe în programa academică. Astfel, SAS a inițiat programul academic Master Business Analytics și programe de studii postuniversitare. Laboratorul SAS inaugurat acum este cea mai nouă dovadă cu privire la angajamentul SAS de a instrui anual specialiști în cadrul UPB.

”Este extraordinar faptul că am reușit să punem pe picioare această inițiativă, este o investiție pe care o facem în viitor. Eforturile pe care le depunem în dezvoltarea capabilităților în zona data science sunt necesare pentru că există o lipsă acută de specialiști în analiza avansată de date. Acești specialiști sunt extrem de căutați pe piața muncii, atât în România și nu numai. Ne dorim ca în acest laborator, dincolo de tehnologiile pe care le aducem, să venim și cu parteneriate cu unii dintre clienții noștri, astfel încât studenții să poată lua contact cu aplicabilități din lumea reală”, a afirmat Ștefan Baciu, Country Manager SAS România & Republica Moldova.

Eforturile depuse de către SAS în privința înființării laboratorului dedicat din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare au fost suplimentate, la tot pasul, de cele făcute de către oficialii din cadrul instituției de învățământ.

”Lucrurile evoluează și dorim să cuprindem din ce în ce mai mult domeniile de avangardă, pentru că facultatea noastră are ca obiectiv principal formarea de specialiști de excelență, care să poată crește industria IT din România. Iar asta se poate doar cu o colaborare strânsă cu companiile de profil, ce promovează noile tehnologii”, a declarat prof.dr.ing. Mihnea Moisescu, prodecan al Facultății de Automatică din cadrul UPB.

Estimările preliminare arată faptul că de nou-înființatul laborator vor beneficia cel puțin trei serii de studenți de la cursurile de licență, ceea ce se traduce în pregătirea a mai bine de 300 de data scientists în fiecare an. Cel puțin o grupă de 20 de studenți de la programul de master va avea, de asemenea, acces la resursele puse la dispoziție de către SAS în acest laborator. 

”Avem o solicitare foarte mare din partea angajatorilor pentru specialiști, iar pe fondul deficitului din piața muncii colaborăm îndeaproape cu universități de top pentru a putea pregăti specialiști gata să își ofere cunoștințele în companii de renume mondial. Zona de data scientists este al doilea cel mai solicitat rol, după cybersecurity, în domeniul IT. La nivelul Europei și al Americii de Nord, există până în 2026 o nevoie de 11,5 milioane de specialiști de acest fel. Media salariilor câștigate de acești experți este, de asemenea, cu peste 30% mai mare decât cea a veniturilor obișnuite din segmentul IT”, a afirmat Alina Luchian, Academic Program Manager pentru România la SAS Institute;

Studenții din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare vor avea, de asemenea, acces la cursuri gratuite pe platforma SAS, pentru a-și putea suplimenta cunoștințele. Tinerii înscriși la această facultate vor avea posibilitatea și de a se înscrie la programe de internship și de practică în cadrul SAS.

”Facultatea a creat un program de formare continuă, pe trei nivele, Specialist Sisteme de Business Intelligence. Primul nivel se adresează celor care nu au background tehnic specific Politehnicii, dar prin care pot fi atrași studenți din facultăți precum ASE, servind ca entry point axat în special pe programare SAS. Laboratorul nou înființat alături de SAS ne permite să lansăm prima serie începând cu luna ianuarie, existând deja solicitări în acest sens”, a prof.dr.ing Monica Drăgoicea, directorul acestui program de studiu din cadrul Facultății de Automatică. Mai multe detalii despre acest program de formare se regăsesc pe site-ul dedicat

De asemenea, începând cu luna octombrie 2023, studenții Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UPB vor putea urma și cursurile unui nou program de master în limba engleză, Analiză avansată de date în afaceri, pregătit în parteneriat cu experții SAS.

/ Published posts: 322

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited, Adevărul și ulterior în cadrul revistei NewMoney. Pe LeadersTalk.ro acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială. bianca[@]leaderstalk.ro