Written by 11:09 am #StartupTalk, #Thoughts, Business • One Comment Views: 1

#StartupTalk cu Radu Fusea, fondator Travlocals.com: Cele mai bune surse de finanțare pentru un startup

Publicația LeadersTalk își începe rubrica #StartupTalk, în cadrul căreia vom aborda subiecte de interes pentru acei tineri care au ales să-și înființeze propriile businessuri în detrimentul joburilor cu program fix. Astăzi, Radu Fusea, fondatorul platformei de booking pentru turism premium Travlocals.com, ne spune care sunt cele mai bune surse de finanțare pentru un startup:

Radu Fusea crede că, la ora actuală, în România există mai mulți bani de investit decât startupuri care pot oferi vaga impresie că investiția nu va fi în zadar.

Chiar la o lună de la lansarea oficială a Travlocals.com, el a fost căutat de mai mulți investitori, atât persoane private cât și fonduri de investiții. Secretul? O idee bună și perspective interesante, după cum mărturisește el. „Am fost primii de pe piața din România care am dezvoltat o platformă pentru turismul exclusivist, pe baza unei viziuni proprii. Ne-am făcut temele foarte bine, în special din punct de vedere tehnic”

LeadersTalk: Cum v-au descoperit investitorii?

Radu Fusea: Investitorii nu sunt interesați de partea de suprafață a businessului, care poate fi ușor copiată, ci de viziunea proprie a antreprenorilor și de capacitățile de execuție a viziunii respective.

Consider că în ziua de astăzi, dacă ai o idee bună, originală, investitorii te găsesc. Dacă, în schimb, ideea nu este originală, trebuie să ai un background solid în domeniul respectiv pentru a da încredere investitorului că o poți executa mai bine. Sau că ești capabil să vii cu o viziune proprie în cazul în care trebuie să pivotezi.

LeadersTalk: Câte finanțări ați obținut?

Radu Fusea: Din fericire, dezvoltarea business-ului nostru nu a fost condiționată de atragerea unui investitor extern. Am accesat fonduri europene, pe care le-am completat cu fonduri proprii, fapt ce ne-a asigurat liniște și un grad ridicat de autonomie o perioadă bună de timp. Nu am avut niciodată probleme cu resursele financiare. Așadar, toate discuțiile pe care le-am purtat cu potențialii investitori s-au desfășurat nu din postura startupului care în două luni moare fără investitor, ci din postura startupului căruia îi prinde bine un investitor pentru a fi mai puternic.

Astfel, în primul an de la lansare am avut două oferte concrete de investiții și multe alte propuneri cărora nu le-am dat curs din lipsă de timp. Una dintre oferte a venit din partea unor investitori privați, iar cealaltă din partea unui fond de investiții. Cea de a doua a fost foarte bună, din punct de vedere al evaluării businessului și a disponibilității de investiție, dar discuțiile au picat atunci când am ajuns la term sheet. Atunci mi-am dat seama că eu, ca antreprenor, nu îmi doresc un astfel de parcurs în viață, moment în care am întrerupt amiabil discuțiile.

Cu resurse proprii, am reușit să duc businessul mai departe până am fost contactat de un alt fond de investiții. De această dată, având experiența negocierilor anterioare, am discutat mai întâi despre condițiile și perspectivele în care se oferă finanțarea și nu despre evaluarea businessului sau valoarea investiției. Cu toate că negocierile au durat destul de mult, am ajuns la un numitor comun, astfel că în momentul de față putem spune că avem un parteneriat, dar detaliile sunt confidențiale.

LeadersTalk: Când este mai bine pentru un startup să caute investiții?

Radu Fusea: Lucrurile diferă foarte mult de la caz la caz. Practic, nu cred că există o rețetă a succesului. Totul depinde de resursele antreprenorului. Atunci când lipsa resurselor îți face vulnerabilă dezvoltarea companiei, este cazul să apelezi la investitori. Cu cât poți merge mai departe pe cont propriu, dar la turație maximă, nu într-un regim de supraviețuire, cu atât ai șanse să obții o evaluare mai bună a businessului. Acest lucru se traduce printr-o investiție mai mare în schimbul unui procent mai mic de acțiuni cedate.

Așadar, cred că fiecare antreprenor simte când este momentul. În funcție de ce reușește să demonstreze fiecare până la inițierea discuțiilor, șansele de a atrage investiția cresc, scad sau sunt nule.

LeadersTalk: Trei sfaturi pe care le-ați da unui startup care caută finanțare

Sfaturile lui Radu Fusea pentru un startup care caută finanțare:

  1. Antreprenorul (CEO-ul) să se asigure că știe ce presupune dezvoltarea unui business pe acest model. Ultimul lucru pe care și-l dorește un investitor este ca, după ce face investiția, antreprenorul să considere că nu se simte confortabil și să se retragă. Este, probabil, cel mai negru scenariu, dar este destul de des intalnit.
  2. Înainte de a purta discuția cu un potențial investitor, antreprenorul trebuie să își facă foarte bine temele. Dacă la prima întâlnire nu dai dovadă că ești foarte bine pregatit, este posibil să nu mai existe o a doua șansă.
  3. Antreprenorii trebuie să fie realiști și obiectivi. Unii dintre antreprenori își supraestimează businessul, lucru care nu dă bine în fața investitorilor, iar alții se subestimează, moment în care este posibil sa obțină investiția, dar în scurt timp să nu mai fie mulțumiți cu dealul pe care l-au încheiat și să apară frustrări sau tensiuni.

„Per total, lucrurile sunt mult mai complexe decât par din exterior, iar fiecare antreprenor le descoperă atunci când trece prin fazele respective. Când ești nevoit să iei o decizie care îți va schimba radical viața și care vine atât cu beneficii, dar și cu obligații pe termen nelimitat, intervin unele trăiri pe care nu oricine le poate gestiona”, conchide el.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Close