260 views 4 mins 0 comments

#StrartupTalk cu Mihai Năstase, CEO Cargo Buddy: Cel mai bun sfat pe care l-ar da unui startup care caută finanțare

In #People, #StartupTalk
November 26, 2021

Publicația LeadersTalk își continuă rubrica #StartupTalk, în cadrul căreia abordăm subiecte de interes pentru acei tineri care au ales să-și înființeze propriile businessuri în detrimentul joburilor cu program fix. 

Astăzi, Mihai Năstase, CEO-ul aplicației de transport marfă Cargo Buddy.

LeadersTalk: Care sunt cele mai bune surse de finantare pentru un start-up?

Mihai Năstase: Cele mai bune surse de finanțare sunt cele de care dispune un antreprenor. Știm cu toții poveștile „de succes” ale antreprenorilor care au început fie cu bani de la părinți, fie cu un împrumut de la un prieten, fie de la bancă.

În momentul de față, antreprenoriatul se dezvoltă din ce în ce mai mult in România, ceea ce înseamnă că există și alte surse de finanțare: fonduri europene, angel investors, acceleratoare, etc.

LeadersTalk: Ați participat la acceleratoare?

Mihai Năstase: Suntem într-un program (accelerator) în momentul de față, însă traiectoria Cargo Buddy este un pic diferită față de procedura standard al unui accelerator, deoarece businessul a fost dezvoltat până acum cu resurse interne și ideea a fost validată.

LeadersTalk: Câte finanțări ați obținut până acum?

Mihai Năstase: Suntem în plin proces de atragere a unei prime investiții. Avem discuții atât cu fonduri de investiții cât și cu platforme de crowdfunding.

LeadersTalk: Cum construiești pitch-ul perfect?

Mihai Năstase: Cu foarte multă muncă. Totuși, nu știu dacă există pitch perfect. Pitch-ul Cargo Buddy este unul care conține atât ideea de la care a plecat businessul cât și cifrele pe care le-am obținut până acum și modul în care putem să ajungem la obictivele propuse.

LeadersTalk: Când este mai bine pentru un startup să caute investiții? Unde? Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze? De la cât timp după lansarea pe piață? Cum comentați?

Mihai Năstase: Când? Oricând, dacă este să dau un raspuns scurt și cuprinzător. În funcție de tipul de investiție, un startup își calibrează și momentul în care va face acest pas.

În ceea ce privește pașii pe care trebuie să îi urmeze un startup, consider că cea mai bună opțiune este de a se înscrie în diferite incubatoare (pentru că sunt în România astfel de proiecte) și acolo primește tot suportul și informațiile de care are nevoie.

De principiu, cu cât suma de bani este mai mare, cu atât investitorii au nevoie de mai multă siguranță din partea businessului și, de aceea, este necesar să fii în etapa în care businessul are clienți/încasări, etc.

LeadersTalk: Un sfat pentru un startup care caută finanțare?

Mihai Năstase: Startup-ul este de fapt antreprenorul. Astfel, sfatul meu pentru acesta este de a nu renunța niciodată la ceea ce iubește și îi place să facă. Mai devreme sau mai târziu, va găsi o soluție.

/ Published posts: 322

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited, Adevărul și ulterior în cadrul revistei NewMoney. Pe LeadersTalk.ro acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială. bianca[@]leaderstalk.ro