În HoReCa, un angajat din șase este străin

În HoReCa, un angajat din șase este străin

  • BUSINESS
  • September 3, 2025
  • No Comment
  • 151
  • 4 minutes read

În industria HoReCa din România lucrează peste 400.000 de oameni, dintre care aproape 60.000 sunt lucrători străini. Mai mult de 1 din 6 angajați din restaurante, baruri, hoteluri sau cafenele provin din afara țării, potrivit unui comunicat de presă al HORA. 

“Industria HoReCa din România nu ar putea funcționa fără sprijinul celor aproape 60.000 de lucrători străini. Ei fac parte din echipele noastre și contribuie la stabilitatea și continuitatea afacerilor. Avem nevoie de predictibilitate, de un mediu sigur și echitabil pentru toți angajații, indiferent de naționalitate. Agresiuni precum cea recentă (n.r. – incidentului în care un livrator străin a fost agresat în plină stradă, fără motiv,) nu au ce căuta într-o societate modernă și afectează nu doar oamenii direct implicați, ci întreaga industrie a ospitalității”, a declarat Daniel Mischie, membru în boardul HORA și CEO City Grill Group.

Potrivit HORA, acești colegi susțin funcționarea zilnică a industriei și plătesc aceleași taxe și contribuții, la fel ca românii, la bugetul statului. În plus, angajatorii acoperă costuri sociale suplimentare pentru fiecare contract. 

“În industria ospitalității, realitatea este simplă: fără colegii veniți din alte țări, multe afaceri ar fi închise. Ei fac bună parte din munca grea (…)”, a spus și Radu Dumitrescu, membru în board HORA și Fondator Stadio Hospitality Concepts.

Ca organizație care reprezintă vocea industriei ospitalității, HORA condamnă ferm orice formă de violență, discriminare sau instigare la ură. 

“Ne dorim ca fiecare lucrător din ospitalitate, indiferent dacă este român sau străin, să simtă că face parte dintr-o comunitate unde este apreciat, protejat și tratat egal. HoReCa este o industrie a diversității. Faptul că 1 din 6 angajați vine din altă țară arată că ospitalitatea nu are granițe. Diversitatea ne face mai puternici, iar oamenii care lucrează zi de zi în restaurantele și hotelurile noastre merită să fie apreciați și protejați”, a declarat la rândul său Radu Savopol, Președinte HORA și Co-Fondator 5 TO GO. (Sursa foto – Pixabay)

Related post

HORA: ”Creșterea TVA la 21% înseamnă declinul HoReCa”

HORA: ”Creșterea TVA la 21% înseamnă declinul HoReCa”

”Este cod roșu pentru economia românească: creșterea TVA- ului va distruge mii de afaceri și locuri de muncă, iar efectul așteptat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *