231 views 7 mins 0 comments

Arta de a fi om, pe note. Interviu cu soprana Iana Novac

In #ArtsTalk
March 29, 2022

Iana Novac cântă de când se știe. Povestea sopranei pop operă începe într-o Moldovă plină de poezie și românism, cu un pian și-un copil senin care râdea cu ochii, lovit tot timpul parcă de-un neastâmpăr creativ.

Cum știe un copil ce cale să urmeze? Tocmai puritatea și inocența nealterată aude chemarea adresată de însăși viitorul ce-l așteaptă la locul de întâlnire cu împlinirea. Pentru Iana, copilăria a fost muzică, regăsită în ore de studiu mai bine de 11 ani de pian principal în Republica Moldova la liceul Ciprian Porumbescu din Chișinău. Dedicarea și seriozitatea, munca și sârgul au adus apoi adolescentei o bursă prezidențială oferindu-i șansa de a studia canto clasic la liceu de muzică Dinu Lipatti din capitala României. „Cel mai tare s-a bucurat tatăl meu pentru că i-am împlinit visul de a veni, a studia, a trăi și a vorbi o limbă curată, România fiind țara pe care el o iubește la fel ca pământul Moldovei, iar eu sunt mândră să îi fi dus visul și mai departe, părinții mei locuind acum cu mine! ”

„Știam pe cine am crescut și știam pe cine am trimis în lume!”, „te duci în lume să devii Om!” sunt cuvintele mamei care i-a insuflat valorile de bine, având încredere în cea care și-a ars tălpile pe pământ străin, și-a înlăcrimat ochii, a stat la sfat cu noaptea și cu partiturile presărând peste tot sămânța încrederii care încolțea atât în pieptul ei de 17 ani cât și în ochii celor din jur.

„Un artist fără dragoste nu are acea flacără ce arde în permenență, chiar dacă există o pasiune pentru actul artistic în sine, dragostea care te împlinește întru totul, trece dincolo de scenă”, iar dragostea Ianei este soțul Octavian Dobrotă, tenorul pedagog ce a avut grijă de șlefuirea vocii și a întregit existența artistică prin dedicarea umană dăruindu-i o familie cu doi copii, cimentând zi de zi cărămizile locașului sufletesc pe care Iana îl numește astăzi desăvârșire!

Omenia este o piatră de temelie spre fericire, iar sfatul pe care și astăzi îl primește de la mama sa, atunci când iese pe ușă este: „Iana mamă, să nu uiți să fii Om!”

(de la stânga la dreapta) Aurora Oprea, Tiberiu Dragoș Oprea, Iana Novac

Faptul că a plecat la un drum total nou pentru publicul din România, lăsând în plin succes trupa ASIA și muncind pentru a fi prima solistă (și încă singura) de pop opera din țară schimbând traiectoria și aducând opera mai accesibil dar nu ieftin către public, i-a deschis Ianei inimi și uși spre colaborări internaționale cu celebrul tenor pop opera Alessandro Safina în concerte grandioase, devenit prieten apropiat al familiei, îndrăgitul Francesco Napoli alături de care a lansat un album la casa Universal Music în Germania urmând un tur european de promovare, iar proiectul de suflet este colaborarea cu trupa Distinto a soțului său, împreună făurind o lume nouă din cânturi vechi prin care publicul are șansa de a gusta din arii de operă într-un format pop care să înlesnească apropierea între necunoscători dar doritori spre lumea artei simfonice. Concurența face diferența iar diferența este calitatea stilului pop opera fiind o împletire deloc ușoară cum ar părea, ambele abordări necesitând superlativul, solistul fiind un deținător de calități de vârf atât în operă cât și în pop, Iana Novac fiind angajată și colaboratoare în instituții de cultură de profil cu ucenicie în anii de îndrumare ai lui Adrian Ordean. Capacitatea de a trece de la stilul opera la cel pop și invers este dificil și delicat de atins, iar orchestrațiile trebuiesc create de muzicieni cu experiență și foarte pregătiți pentru a da un produs final nu doar corect și complet muzical ci empatic cu urechea spirituală a auditoriului.

Evoluția profesională s-a consolidat cu dedicare și studiu însă nu cariera este cea pentru care Iana mulțumește cu fiecare clipă divinității atunci când trece pragul casei, ci familia: ”eu sunt muzică! dintotdeauna am simțit asta, și deși sună ca un clișeu, îi mulțumesc mereu lui Dumnezeu pentru ceea ce am acasă, nu doar pe scenă și din recunoștință îmi iau puterea și echilibrul de a fi prezentă în tot!”

De când este în România, departe de căminul sufletesc, a învățat să aibă pace cu ea, Iana fiind un om simplu, crescând într-un mediu familial spiritual, profund. Ambiția și voința, dragostea și credința i-au fost combustibil pentru puterea de muncă: „îmi pare straniu să obosesc!”

Muzica înalță spiritul, creează stări de profunzime, de întâlnire cu tine iar pentru cei ce au sete de regăsire, Iana are un singur mesaj : „veniți să mă auziți, nu să mă vedeți!”

*Acest interviu este din categoria ”prispa mea sufletească”: De treci ”graniți” ce destramă, deschizi inimi fără teamă!

Sursă Cover foto: arhivă personală Iana Novac


/ Published posts: 10

După ce a absolvit atât Facultatea de Drept cât și Facultatea de Ecologie și Protecția mediului la Universitatea din Pitești cu aprofundare masterală, pașii profesionali au purtat-o pe Aurora Oprea în învățământul gimnazial, cercetare și cultură, totodată stăpânind un codei inspirat cu o formă jurnalistică neagresivă și poetică. Pe LeadersTalk ea acoperă rubrica #ArtsTalk.