133 views 11 mins 0 comments

Cel mai frumos cadou al primăverii: soprana Felicia Filip!

In #ArtsTalk, #Pathfinders
March 03, 2023

Încă nu a venit primăvara! Mai este până pe 20-22 martie și ne poate surprinde încă iarna pe care în multe zone ale țării nu am avut-o. Dar în sufletele unora mai norocoși este o primăvară continuă, iar eternul feminin se bucură începând de astăzi de frumusețea unei luni capricioase meteorologic dar colorate, parfumate și brăzdată de poeticul zefir, lună care celebrează viața de la nivel molecular (Divin aș adăuga) la nivel cosmic.

Ce dar mai de neprețuit poate oferi clipa primăvăratecă decât viața însăși a fiecarei clipe ce-i urmează? Femeia, o natură de scară planetară înghesuită într-un trup care o reproduce întocmai prin sistemele organice ce o alcătuiesc și alimentată energetic de aceasta, la care se adaugă scânteia divină și făptura-i gata plamădită.

Iar recunoștința renașterii mi s-a oprit asupra Ei. Doamna Felicia Filip – o creație divină care și-a asigurat veșnicia prin propovăduirea artei.

Fie că suntem cunoscători, iubitori ai genului operă sau muzică clasică, fie doar tangențial ne-am intersectat cu numele dumneaei, nu prea ai cum să nu fi auzit de Felicia Filip. Fie măcar prin colaborarea epică și nemuritoare dintre această Voce și Iris. Cu atât mai mult cu cât însuflețește încă scena în concert cu Iris și Filarmonica Botoșani (și nu este prima oară) acum în martie pe 11.

“Ascultam, într-una din colaborările noastre, tot ceea ce spunea Monserrat Caballè despre trăirile din colaborarea cu Queen și m-a cucerit ideea de a avea cândva și eu această experiență, și fără exagerare, la o săptămână, două m-a sunat impresarul celor de la Iris. L- am lăsat să își spună discursul și am zis: da! Prima reacție a fost să închidă apelul. De emoție! Nu se aștepta să spun da, așa direct”- povestește cu încântarea unui copil fericit, doamna noastră.

Chiar acum este lansată o nouă melodie Felicia Filip și Iris, autentică și profundă pe care soprana a îndrăgit-o de la prima ascultare spre redare:

Performanțele dumneaei sunt aproape nenumărate și cel mai probabil nu doar cele menționate în presă de-a lungul timpului. Însă cele mai de preț, au fost și sunt performanțele prin, cu și pentru oameni. Dintotdeauna a fost așa pentru că Felicia Filip dăruiește prin cântul său o fărâmă de Dumnezeu, purtându-și la fiecare pas cu modestie măreția, plutind, nu doar pe scenă, cu recunoștință și în privire cu credință. Cel puțin așa mi s-a descoperit în cele câteva zile în care mi s-a permis să întrezăresc o rază de Felicie Filip.

Casa dumneaei este arta! Puteți merge în fiecare săptămână la Opera Comică pentru Copii , singura operă din lume de acest fel! “Nu pot fi total sigură de acest lucru, dar din toate verificările și cunoștințele mele se pare că suntem singurii care au o operă dedicată doar lor, copiilor”. Iar doamna este obișnuită cu premierele de nivel mondial atingând performanță după trudă, apreciere după cădere, căci drumul nu i-a fost deloc ușor. Prima încercare la Conservator, după îndemnul dascălilor care i-au remarcat vocea, i-a adus o pauză de muncă. Nu pentru că nu ar fi putut ci din nepotrivire de caracter între ceea ce pregătise pentru vocea dumneaei și cerințele examenului de admitere. Ca mai apoi sa fie unica solistă care a obținut toate premiile Mozart! Și recunoașterea pe scene internaționale a talentului întregit de muncă, seriozitate și o conduită umană ireproșabilă.

Felicia Filip este părintele artistic al multor mii de copii, mici sau mari și tocmai reacția lor sinceră și imediată o șlefuiesc și o inspiră managerial – artistic pentru dezvoltarea de programe diverse, empatice cu noile generații, care, au efect retroactiv chiar prin părinții care însoțesc copiii în sala de spectacol, câștigând astfel, pentru trăinicia artei, generații întregi.
Așa cum publicul de rock a mers în sala de operă să o asculte! Și nu a fuzionat vocal și sufletește doar cu rock-ul ci a avut și un proiect unic etno, pentru că doamna iubește pământul și cultura românească!

Autenticitatea artistică și dăruirea umană ale Feliciei Filip își au rădăcinile într-un respect profund față de cei care ne-au ridicat din beznă și ne-au dospit pâinea spirituală cea de toate zilele!

Pentru Felicia Filip, Mihai Eminescu este Sfânt! Căci așa l-a numit în concertul de Anul Nou al Filarmonicii Botoșani, care s-a susținut în dublă reprezentație suprapus Zilelor Culturii (13-15 ianuarie). A propus și a interpretat cutremurător melodia dedicată lui Eminescu de Doina și Ion Aldea Teodorovici, adresându-și iubirea și recunoștința față de Sfântul Mihai Eminescu și față de public.

Apoi, a călcat smerit pragul casei geniului nepereche ducându-i florile primite în concert!
A zăbovit vreo două ceasuri respirând liniștea și mirosul pământului pe care Eminescu a umblat, înclinându-se cu sufletul celui pe care cu vocea, cugetul, simțirea îl cinstește! Așa cum condeiul meu firav o face pentru Ea, Celestă și puternic înrădăcinată în românesc!

Felicia Filip cucerește oriunde merge: a cântat în China și atât de corect a pronunțat încât părea că studiase și stăpânea chineză foarte bine: “După ce am cântat *imnul lor național, oamenii veneau și voiau să vorbească cu mine crezând că știu chineză, atât de bine și convingătoare am fost !” Altă dată, la o sărbătoare maghiară tot cu o melodie din folclorul auditoriului i-a cucerit, de data aceasta la vioară! Pentru că doamna mea, înainte de a stăpânii vocea ca instrument absolut, a studiat vioara și a performat fiind și cadru didactic!

Și toate acestea nu s-ar fi putut desăvârși fără iubire! Cel alături de care întregește viața, scena și arta de peste 30 și de ani este domnul Cristian Mihăilescu, tot cu adresa în casa artelor, un om de voce la bază, ca și dumneaei, metamorfozat în regizor talentat, apreciat și peste hotare! Și-au bătut reciproc la ușa sorții și îi poți vedea cum comunică fără cuvinte, privindu-se cu admirație și iubire, susținându-se la pas prin viață mână în mână. Împreună sunt un pilon de nestăvilit în bătaia timpului și moștenirea ce o lasă în urmă este neprețuită și necuantificabilă.

Primăvara este a ei, îndeosebi luna aceasta pentru că este născută pe 20 martie! Și, o dată cu ziua Feliciei Filip vine primăvara! De echinocțiu primăvăratec. Un echilibru perfect și total în natură care se regăsește și în ființa ei! Ca să nu mai socotim că este ziua internațională a Fericirii! Iar Felicia Filip prin tot ceea ce este și ceea ce face dăruiește fericire măcar pentru câteva ore celor care intră în lumea ei!

*Uneori cuvintele parcă strică povestea, iar povestea dumneaei este o capodoperă a Cerului care încă se scrie. Iar eu nu pot decât să îi mulțumesc pentru șansa de a citi măcar câteva rânduri pe care, cu recunoștință vi le împărtășesc, mult prea modest.

/ Published posts: 10

După ce a absolvit atât Facultatea de Drept cât și Facultatea de Ecologie și Protecția mediului la Universitatea din Pitești cu aprofundare masterală, pașii profesionali au purtat-o pe Aurora Oprea în învățământul gimnazial, cercetare și cultură, totodată stăpânind un codei inspirat cu o formă jurnalistică neagresivă și poetică. Pe LeadersTalk ea acoperă rubrica #ArtsTalk.