Written by 9:48 am #ArtsTalk Views: 5

La Folk comanda: Festivalul Trivale Fest!

Finalul de octombrie se întâmplă inspirat și muzical la Pitești, unde, Trivale Fest a contribuit la culoarea culturală a acestui final de an. Într-un oraș de provincie așezat în vecinătatea capitalei, care din punct de vedere cultural vine cu oferte de nerefuzat, se întâmplă evenimente care însă îi fac concurență. 

Festivalul Național de Muzică Folk „Trivale Fest” a marcat a șasea ediție, ajungând la o evoluție neașteptată din punct de vedere al cererii de a exista pentru tinerii pasionați de interpretare și compoziție a ceea ce înseamnă pentru fiecare, folk-ul din noi. Într-un format simplu și eficient dar suficient de elocvent, organizatorii, Centrul Cultural Pitești- creatorul festivalului, au stabilit două secțiuni: prima secțiune, pentru artiștii cu vârsta cuprinsă între 10-18 ani, în care vor prezenta două piese din repertoriul soliștilor consacrați sau din compoziții proprii; a doua secțiune, pentru folk-iștii cu vârsta cuprinsă între 18-45 ani pentru care inspirația tematică va consta în două piese din compoziții proprii.

Cu fiecare an, numărul participanților este îmbucurător mai mare, ținând cont de evoluția socială care alterează prin facilități cotidiene dorința de creație și visarea către idealurile și frumosul unor generații cu mulți ani în spate. Povestea acestui festival stă sub însemnul artistic al cantautorului Tiberiu Hărăguş, un poet acustic care a înființat și Grupul Folk P620, în traducere: Pitești- aniversarea celor 620 de ani de la atestarea documentară din 2008. 

Evenimentul din acest an l-a avut ca om de punere în scenă pe jurnalistul Constantin Pașol (Antena Satelor), o prezență intelectuală și o calitate umană incontestabilă, care a ținut activ publicul pasionat și înarmat cu răbdare, în sala aproape plină a Filarmonicii Pitești, instituție care a găzduit desfășurarea actului artistic al iubitorilor de folk. Cei zece finalisți ai festivalului, selecționați dintre participanții înscriși corespunzător în concurs, au încălzit atmosfera în așteptarea recitalurilor artiștilor consacrați: Grupul Folk piteștean P620 a prelungit emoțiile concurenților, muzica lor fiind interpusă între prestațiile acestora și festivitatea de premiere, acordând astfel răgaz pentru dezbaterea juriului, prezidat de către profesorul universitar Gheorghiță Stroe, decanul Facultății de Muzică a Universității din Pitești, căruia i s-au alăturat profesorul Valentin Sprâncenea de la liceul vocațional Dinu Lipatti din Pitești și directorul artistic al festivalului, chitaristul Andrei Bulf, succesorul muzicianului Tiberiu Hărăguș, după trecerea în neființă a acestuia.

Festivalul deși novice în sfera folk a reunit deja pe scenă în recitaluri, pe acei „axis mundi” ai genului la noi în țară, dintre care Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Vasile Șeicaru, Victor Socaciu, Florin Chilian, Emeric Imre, Ducu Bertzi, Ada Milea și Bobo, Nicu Alifantis & Zan, Tzurlă & Amfiteatru 13`.

Ion Marinescu-Tzurlă, om de radio cu antecedente muzicale pertinente, a adus zâmbete publicului, a vibrat tomnatic dar senin și totodată s-a bucurat pe sine prin aplauzele și încântarea publicului.

Recitalul târziu și mult așteptat al serii a fost al combinației de alchimie muzicală Nicu Alifantis & Zan, despre care vă pot spune că s-a prelungit peste o oră, deoarece publicul piteștean, consumator, cunoscător și educat prin manifestul armonic al folk-ului a cerut prin aplauze nesfârșite piesă după piesă. „ În zeci de ani de scenă, concerte, turnee, din săli de cenaclu până în festivaluri mari din țară, când deja cred că am atins demult apogeul publicului, constat nesperat că pot fi surprins de impactul pe care îl poate avea un fenomen numit folk, așa cum a fost astă aseară, aici!”, mi-a mărturisit printre altele după concert, Nicu Alifantis. Simbioza artistică dintre el și membrii trupei s-a stabilizat în peste 25 de ani de armonizat versuri, clape, corzi într-o creație neconvențională la vremea ei care astăzi întâlnește respectul și recunoștința auditoriului pe care l-au inspirat!

Aurora Oprea & Nicu Alifantis

Promovarea muzicii folk este un bastion cultural, o făclie a generațiilor din urmă care arde prin suflul tinereții care o întreține vie în simțire și în care se vor oglindi generații viitoare, actualitatea spirituală pe care o promovează fiind perpetuă și autentică cu fiecare acord, cu fiecare vers. 

Folkul: muzica poeților, poeții care și-au regăsit versurile pe corzile de chitară și chitariștii care fremătau de dor de libertate a unui cuget glăsuit.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Close